Ceea ce nu se uită de Mircea Morariu sursa: Revista Familia
Una dintre dominantele dezbaterii politice internaționale din anul 2010 a fost reprezentată de reaprinderea controverselor ce țin de stabilirea unor echivalențe între natura criminală a celor două mari totalitarisme ce au marcat secolul al XX lea - comunismul și fascismul, acesta din urmă însoțit, în chip inseparabil, de Holocaust. Dacă orice îndoială asupra naturii criminale a fascismului și a definirii Holocaustului în parametrii specifici genocidului este socotită de mai toți oamenii onești și cu scaun la cap lipsită de sens tocmai pentru că asasinatul colectiv e de domeniul evidenței, dacă negarea Holocaustului și a definirii sale hotărâte drept crimă împotriva umanității sunt percepute nu doar drept un delict la adresa memoriei omenirii, a bunului simț și a realității istorice, ci și unul cu conotații penale, discuțiile în jurul crimelor la fel de imposibil de negat ale comunismului și al încadrării efectelor pe termen lung ale acestuia în pasaje juridice limpezi și definitive sunt departe de a se fi încheiat, asta spre stupefacția și - de ce nu? - revolta zecilor, sutelor de milioane de oameni din Răsăritul european și nu numai ce au simțit pe propria piele efectele respectivului regim.
Dacă astfel de controverse, ba chiar dispute rămân însă, în mod limpede, pe mai departe în seama competenței și expertizei politicienilor, parlamentarilor europeni, specialiștilor în drepturile omului, în drept penal și internațional, omul de teatru nu poate decât să constate că în vreme ce există piese, multe bine scrise, există și spectacole de teatru, unele bine paginate scenic, pe tema Holocaustului, mult mai puține sunt scrierile dramatice ori montările dispuse să rememoreze și să condamne în limbajul specific artei teatrale ororile comunismului. Nu e nicidecum vorba despre faptul că ar fi pe scenele române ști ori de aiurea prea multe spectacole despre Holocaust, ci că există, din păcate, insuficiente texte dramatice valoroase și insuficiente spectacole asemenea care să țină trează memoria Gulagului. Pentru că, vrem, nu vrem, trecutul e aici, cu noi, așa după cum glăsuiește o replică celebră dintr-o piesă de Eugene O’Neill.
Am văzut în ultimele luni ale anului trecut două spectacole bune despre Holocaust, despre efectele sale peste timp, despre imposibilitatea uitării, dar și despre necesitatea și datoria neuitării, poate chiar și despre solidaritatea întru suferință. Primul se cheamă Miriam W., se joacă la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești și e valorificarea scenică a piesei It’s All Greek to me a scriitoarei israeliene Savyoon Liebrecht. Textul, foarte bine tradus de Ada Maria Ichim a apărut în românește în antologia Dramaturgi israelieni de azi sub titlul Doar n-oi vorbi chinezește! (Fundația Culturală Camil Petrescu prin Editura Cheiron, București, 2009). Autorii spectacolului au fost, cred, foarte inspirați, în modificarea titlului căci Miriam e deopotrivă Miri (Oxana Moravec), omul adult de azi, revenit după 20 de ani, dar pentru scurtă vreme în casa părintească spre a lichida o problemă de proprietate și Mirele ( excelentă în rol Florentina Năstase), copilul de odinioară. Reîntâlnirea dintre Miriam și Șimon (Andi Vasluianu), tânărul de origine irakiană, ajuns agent imobiliar, în a cărui sarcină cade rezolvarea procedurilor tehnice ale vânzării casei, determină reactivarea memoriei, o memorie conservată în mai toate cotloanele aparent anodinului imobil. Savyon Liebrecht orchestrează un subtil joc cu planurile temporale, plonjările în trecutul apăsat de memoria Holocaustului, ale cărui tare sunt acut resimțite de Marta (Clara Flores) și de Avram (Ioan Coman) fiind abil potențate de regia de data asta discretă, dar plină de subtilitate a lui Radu Afrim și de scenografia de excepție semnată de Iuliana Vâlsan. O scenografie numai aparent încărcată, aducând pe scenă o casă cu etaj, cu odăi din care pe neașteptate țâșnește câte un semn al trecutului, o scenografie cu o structură alveolară, trimițând cu gândul la nenumăratele și mereu imprevizibilele sertărașe ale memoriei din care mai iese un detaliu, mai țâș- nește un amănunt. Marta, rol în care Clara Flores se arată a fi remarcabilă, e neputincioasă în lupta cu asalturile memoriei. Viața de familie ajunge să fie sacrificată, compromisă de incapacitatea personajului de a ieși de sub teroarea amintirii, disperându-l pe Avram și stimulând exuberanța Carolei (Ada Simionică).
Dar - iar aici atât autoarea textului cât și regizorul Radu Afrim punctează cu mare impact - intoleranța criminală căreia i-a fost victimă, nu o face pe Marta mai puțin tolerantă față de Șimon, a cărui unică vină e aceea de a aparține altei etnii minoritare (e irakian). Peste ani, cu ocazia întâlnirii dintre Miri și Șimon, se decontează și aceste vinovății, și aceste tare ale memoriei, suferințele și umilințele de altădată. Pentru că nimic pe lumea asta nu rămâne neplătit, fără urme și urmări. Spectacolul de la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești e unul, neîndoielnic, bun. Spun asta în pofida faptului că nu l-am văzut în condiții tocmai optime, ci în regim de turneu, în sala Teatrului Odeon din București, în timpul Festivalului Național de Teatru. Nu știu cum se joacă Miriam la sediu, mai exact în ce sală și în ce dimensiuni spațiale, dar la reprezentația urmărită de mine, interpreții nu și-au reglat corespunzător vocile, astfel încât replicile să fie perfect audibile. Miriam W rămâne totuși un spectacol demn de luat în seamă (chiar și din punct de vedere actoricesc, în pofida carenței menționate mai sus) în primul rând datorită caracterului său foarte puțin afrimian, adică aproape deloc îndatorat manierei Afrim. Despre maniera în cauză am scris cu altă ocazie și nu mai am nimic de adăugat ori de amendat. Dacă însă ar fi să îi căutăm oarecare apropieri cu realizări anterioare ale directorului de scenă în cauză, cele mai justificate ar fi cele cu Herr Paul de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Apropieri explicabile prin amestecul de realism superior, atent filtrat, și onirismul de calitate, prin lirismul atent supravegheat, deloc înclinat spre revărsarea în liricoid și zaharicale. Indiciu limpede că Radu Afrim poate fi și altfel, că e capabil să se dezbare de manieră. Totul e să vrea să o facă. Firesc, așadar, să aștept confirmarea definitivă a acestor posibilități și afirmarea unui Radu Afrim, deschis reinventării, re-creerii și nu doar actelor artistice cu caracter reproductiv.