"Sunt propria mea soţie", un spectacol în travesti de Dan Boicea sursa: Adevărul literar și artistic
O piesă premiată cu Pulitzer se joacă astăzi la Teatrul Odeon Piesa "Sunt propria mea soţie", pentru care dramaturgul Doug Wright a primit un premiu Pulitzer în 2004, va avea premiera
O piesă premiată cu Pulitzer se joacă astăzi la Teatrul Odeon
Piesa "Sunt propria mea soţie", pentru care dramaturgul Doug Wright a primit un premiu Pulitzer în 2004, va avea premiera astăzi, la Teatrul Odeon, în prezenţa autorului. Regizat de Beatrice Rancea, spectacolul aduce pe scenă un personaj real fascinant, travestitul german Charlotte von Mahlsdorf (1928-2002).
Dramaturgul american Doug Wright l-a cunoscut după căderea zidului Berlinului. După dialoguri care au scos la iveală o viaţă incredibilă, autorul şi-a asumat riscul de furniza scenei o piesă uluitoare. Pe numele real Lothar Berfelde, personajul şi-a descoperit din copilărie plăcerea de a se îmbrăca în haine de femeie.
Compromisuri în nazism şi comunism
Travestitul a deschis în anii `60 un muzeu în Berlinul de Est, o pradă dorită ulterior de comunişti, care au vrut să confişte lucrările în anii `70. Dar, în loc să cedeze presiunilor, Charlotte a preferat să dea obiecte din muzeu vizitatorilor. Travestitul a făcut o mişcare imprevizibilă, devenind colaborator al poliţiei politice STASI. Până în 1995, el a continuat să-şi primească vizitatorii la muzeu, care a devenit, treptat, un loc de întâlnire pentru homosexuali şi lesbiene.
Un travestit model
"Am cunoscut-o pe Charlotte în 1993, la Berlin", a spus Doug Wright, într-o conferinţă de presă la Odeon. "Ca tânăr care am crescut în Texas, am avut propriile mele îndoieli privind exprimarea sexualităţii. Iar atunci când am întâlnit-o pe Charlotte, care a trecut prin două regimuri extrem de dure, nazismul şi comunismul, şi a avut curajul de a se arăta aşa cum e, mi s-a părut un model, un exemplu. Cu cât i-am explorat mai mult viaţa şi mi-am dat seama ce compromisuri a fost silită să facă, cu atât mi s-a părut o persoană mai extraordinară. Era, cu adevărat, o fiinţă umană", a adăugat autorul, el însuşi homosexual.
Autorul îşi joacă propriul rol
Doug Wright îşi interpretează propriul rol, prin intermediul unor imagini filmate. "Mă impresionează la regizoarea Beatrice Rancea capacitatea ei de a descompune piesa într-un mod radical şi, în acelaşi timp, de a-i păstra esenţa. Deşi călătoresc mii de kilometri, văd actori pe care nu-i cunosc, jucând într-o limbă pe care nu o vorbesc, într-un mod miraculos îmi recunosc propria voce", a mai spus autorul.
Distincţii în străinătate
"Sunt propria mea soţie"/"I Am My Own Wife" a câştigat o mulţime de premii în străinătate: două trofee Tony pentru cea mai bună piesă şi cel mai bun actor, premiul Pulitzer pentru dramă, două premii Drama Desk pentru piesă excepţională şi one man show excepţional etc. Din distribuţia de la Odeon fac parte Mircea Constantinescu, Sorin Gheorghiu, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepădatu, Mircea N. Creţu ş.a.
Povestea reala a unui travestit, în premieră în România de Lucia Popa sursa: Cotidianul
Un parteneriat teatral intre Teatrul Lark din New York si Teatrul Odeon aduce pe scena romaneasca o piesa premiata international.
Dramaturgul american Doug Wright va fi prezent joi, 17 februarie, la premiera piesei sale "Sint propria mea sotie" ("I am my own wife"), pentru care a primit numeroase premii: Pulitzer pentru drama in 2004, Premiul Tony pentru cea mai buna piesa si cel mai bun actor, doua premii Drama Desk pentru piesa exceptionala si one-man show exceptional.
Modificat numai la Bucuresti
Piesa a fost conceputa ca un monolog, in care autorul Doug Wright se declara fascinat de destinul Charlottei von Mahlsdorf, un travestit contemporan evenimentelor din timpul Primului Razboi Mondial.
Travestitul reuseste sa scape teafar la sfirsitul regimului nazist si al celui comunist instituit in Germania de Est. "Sint propria mea sotie" este, de fapt, cea de a doua piesa a dramaturgului american pusa in scena la Teatrul Odeon si regizata de Beatrice Rancea. Wright a fost prezent
Citeste tot pe
Cotidianul