Actorii vor trebui sa plateasca CAS pentru contractele de drepturi de autor?

publicat:
26.01.10
in sectiunea:
trimite si altora
Actorii vor trebui sa plateasca CAS pentru contractele de drepturi de autor?
Ministerul Muncii dialogheaza cu sindicatele, de mai bine de o saptamana, pe tema introducerii platii CAS pentru contractele de drepturi de autor.

Ar urma sa fie afectati jurnalistii, artistii interpreti, programatorii si in general toti cei care sunt platiti prin contracte de drepturi de autor.

Daca de partea jurnalistilor se afla o serie de sindicate, care si-au exprimat nemultumirea in legatura cu noua prevedere si au solicitat deja masuri fiscale de sprijinire a industriei mass-media, artistii sunt singuri.
S-au auzit voci singulare, regizori si actori care s-au exprimat impotriva acestei masuri, insa Credidam tace (in legatura cu reactia Credidam, vom reveni cand vom avea mai multe amanunte.)


Alexandru Arsinel: "Va scadea nivelul de trai al artistilor"

Alexandru Arsinel este de parere ca ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele din drepturi de autor sau contracte de colaborare va face să scadă nivelul de trai al artiştilor.

Arşinel a declarat, citat de Mediafax ca "noi nu avem o forţă de impunere atât de mare", referindu-se la un eventual protest al artiştilor. "Protestele noastre ar fi pur japoneze. Nu ne putem permite să nu mai jucăm, pentru că de-abia aşteaptă să ne închidă teatrele (...) Sindicatele trebuie să aibă o atitudine"


Mircea Diaconu: "Ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor e o dovadă de amatorism"

Mircea Diaconu a declarat pentru Mediafax ca o asemenea initiativa ar fi o dovada de amatorism din partea Guvernului: "Am senzaţia că dânsul, Guvernul, aruncă un fel de minge în sus, să vedem dacă cineva o prinde", a spus Diaconu. "Dacă urli, se liniştesc, dacă nu, se agaţă", a mai spus acesta, referindu-se la Guvern, subliniind că metodele instituţiei sunt o dovadă de "amatorism şi neseriozitate". "Nu cred că poate fi aplicată o asemenea decizie. Există o lege a drepturilor de autor care este mai puternică"

Mihai Panaitescu, regizor: "Simt ca societatea noastra merge spre autodizolvare"

Mihai Panaitescu, regizor, producator delegat la Teatrul Judetean Hunedoara, teatru de proiect, a declarat pentru Cotidianul:

"La prima vedere, creaţia în sine va costa mai mult. Ceea ce va forţa angajatorii sau mai ales ordonatorii de credite să mărească alocaţiile bugetare la capitolul servicii. (Lucru imposibil în criza actuală). În consecinţă, explicat acesta, la capitolul creaţie (mă rog drepturi de autor) şi mai ales convenţii civile, este dezastruos. Cel puţin la noi, la Teatrul Judeţean Hunedoara, fiind un teatru de proiect şi având doar 7 oameni angajaţi permanent, activitatea noastră se desfăşoară pe bază de contracte cu colaboratori (convenţii civile şi contracte de drepturi de autor legea 8). Deci orice costuri suplimentare generează reducerea activităţii artistice sau a calităţii actului artistic.
Consumatorul de cultură are de pierdut. Simt că societatea noastră merge spre autodizolvare. Toate ţările încurajează creaţia, chiar cumpără minţi, noi ne batem joc de ele, le încorsetăm".Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+5 5voturi

Comentarii


 • Ion B. - hai sa luam atitudine fratilor!   
  hai sa luam atitudine fratilor!
 • Lasa-ne - Da e o idee buna sa incepem cu amatorii din Parlament; dl.   
  Da e o idee buna sa incepem cu amatorii din Parlament; dl. Diaconu, fiti primul care pleaca de acolo - va pierdeti vremea pe banii nostri
 • Ion B. - pt "lasa-ne": Diaconu e parlamentar PNL omule,   
  pt "lasa-ne": Diaconu e parlamentar PNL omule, adica in opozitie acum. Nu comentez cat de "amator" sau nu e domnia sa ca politician. Ce apreciez eu in cazul de fata este ca a luat apararea actorilor. Daca tacea chitic, asa cum tace Credidamul, atunci il acuzam de amatorism.
 • Lasa-ne - Frate, luari de pozitie de salon ia orice tampit;   
  Frate, luari de pozitie de salon ia orice tampit; sa vad initiativa, sa vad sangele, sa vad lobby-ul; nici cand era PNL la putere, dl. Diaconu n-a facut decat sa se vanture discret de colo colo; ca actor, nota 10 - ca personaj public sa ma lase
 • Ion B. - pt "lasa-ne": Credidam n-a luat nici macar pozitie de salon.   
  pt "lasa-ne": Credidam n-a luat nici macar pozitie de salon... Dar tocmai aici n-as fi vrut sa ajunga discutia... adica sa ne luam de Credidam, de Diaconu si de altii, in loc sa discutam despre ce vor sa faca aia de la Ministerul Muncii

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele