Actorul Szoby Cseh, decorat de presedinte

publicat:
25.11.09
in sectiunea:
trimite si altora
Actorul Szoby Cseh, decorat de presedinte
Actorul Szoby Cseh a fost decorat, prin decret prezidential, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Distinctia a fost acordata in semn de "înaltă apreciere pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru şi televiziune, precum şi pentru activitatea de combatere a unor fenomene sociale negative prin metode noi, bazate pe arta spectacolului şi pe sport".

Szoby Cseh a infiintat prima scoala de cascadori din Romania

Szabolcs Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de etnie maghiară. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a terminat în 1966.
S-a specializat în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism.

Încă din facultate, a colaborat, în calitate de cascador, la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi la filmele "Împuşcături pe portativ", "Tom Sawyer si Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).
În 1966, a fost angajat consilier de lupte la Centrul Naţional al Cinematografiei, înfiinţând prima şcoală de cascadori din România.

În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborând la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a făcut cele mai grele cascade, unele fiind unicat pe plan mondial.

Începând din 1965, Sobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.


Filme in care a jucat Szoby Cseh:

Die Lederstrumpferzählungen ("Ultimul mohican"), episodul "Das Fort am Biberfluß" (1969) - Pfeilspitze,
Un comisar acuză (1973) ,
August în flăcări (1973) - film TV,
Burebista (1980),
Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981),
Grăbeşte-te încet (1981),
Trandafirul galben (1982) - Buză de iepure,
Misterele Bucureştilor (1983) - Buză de iepure,
Ochi de urs (1983),
Masca de argint (1985) - Buză de iepure,
Colierul de turcoaze (1985) - Buză de iepure,
Martori dispăruţi (1988),
Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993),
Inimă de ţigan (2007) - serial TV - Shoni.Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+2 4voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele