Andrei Şerban: „Actorii români sunt indisciplinaţi şi iresponsabili“

publicat:
04.11.08
in sectiunea:
trimite si altora
Andrei Şerban: „Actorii români sunt indisciplinaţi şi iresponsabili“
Regizorul Andrei Şerban este invitat de onoare al Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa eveniment în cadrul căruia prezintă trei spectacole „Unchiul Vania“: „Spovedanie la Tanacu“ şi „Lear“. Cu acest prilej a acordat un interviu în exclusivitate pentru Cotidianul.

În sfârşit au putut vedea şi bucureştenii „Unchiul Vania“ cel mai premiat spectacol al stagiunii trecute. S-a spus că cine vrea să-l vadă să meargă la Cluj pentru că este de netransportat. Cum aţi putut aduce totuşi „Vania“ la Bucureşti?
Când am conceput spectacolul pentru Teatrul Maghiar din Cluj aşa l-am şi gândit. Să nu poată fi dus nicăieri. Am vrut să vină lumea să vadă spectacolul nu să-l duc eu în lume. Ceea ce s-a şi întâmplat până acum. Numai că de curând am primit două invitaţii să ducem spectacolul la Budapesta şi acum la Bucureşti. În primul turneu cel de la Budapesta am realizat că spectacolul se poate adapta şi la alte scene. E de fapt o reinventare a spectacolului pentru că ceea ce aţi văzut la Bucureşti nu este o copie în detaliu a montării de la Cluj.

Cum au resimţit actorii întâlnirea cu publicul din Bucureşti care este unul de limbă română?
Spectatorii au fost foarte foarte calzi. Mult mai prietenoşi decât cei de la Budapesta unde spectatorii au fost foarte respectuoşi şi atenţi dar mult mai reci. În cercurile intelectuale ale capitalei ungare se practică un fel de îngâmfare. Pentru ei teatrele maghiare din România sunt privite ca nişte trupe de provincie care nu aparţin elitei. Paradoxul este că „Unchiul Vania“ a fost declarat cel mai bun spectacol chiar de către critica maghiară.

Trupa de la Cluj este cea mai bună dintre cele cu care aţi lucrat în România?
Este cea mai bună trupă punct. Ce e extraordinar la ei este că sunt ca un monolit fără fisură. E dacă vreţi ca o orchestră de top în care instrumentiştii se completează unul pe altul iar muzica lor se îmbină perfect. Actorii maghiari din Cluj nu numai că au rigoare înaltă ţinută şi disciplină ci se şi „aruncă“ în roluri. Sunt gata să-şi asume orice risc. Pe când actorii români mai ales cei tineri nu au nici disciplină nici rigoare dar au în plus o totală lipsă de responsabilitate.

Citeste tot in CotidianulAutor: Gabriela Lupu

Sursa:Cotidianul

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele