Cannes: Scenaristul roman Ioan Antoci a castigat premiul Kieslowski ScripTeast

publicat:
22.05.09
in sectiunea:
trimite si altora
Cannes: Scenaristul roman Ioan Antoci a castigat premiul Kieslowski ScripTeast
Scenaristul Ioan Antoci a primit premiul Kieslowski ScripTeast la Cannes pentru scenariul "Cainele japonez" membrii juriului considerand ca povestea spusa de acesta este una emotionanta si provocatoare care promite sa aduca o experienta cinematografica deosebita anunta site-ul competitiei.

Membrii juriului considera ca scenariul lui Antoci subliniaza luptele memorabile ale personajelor si "creeaza teme universale care il vor ajuta sa rezoneze cu audientele din intreaga lume dupa producerea acestui film".

Temele abordate in "Cainele japonez" confruntand probleme de familie durere si credinta printre altele sunt manuite intr-un mod sensibil si fermecator care contrazice relativa lipsa de experienta a scenaristului.

Personajele din scenariul lui Antoci sunt persoane imperfecte care sunt rascumparate prin bunatatea lor innascuta asa ca in final scenariul reprezinta o declaratie de viata care va emotiona spectatorii considera juriul.

Antoci a primit ca premiu 10.000 de euro si o statuie unica creata de Adam Fedorowicz. In plus scenariul sau va fi prezentat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Scenaristii care au concurat pentru premiul Kieslowski ScripTeast de anul acesta provin din sapte tari din Europa Centrala si de Est - Romania Polonia Estonia Slovenia Lituania Croatia si Ungaria. Romania a mai avut anul acesta un reprezentant la Kieslowski ScripTeast Ioana Stanculescu care impreuna cu Artchil Khetagouri a propus scenariul "Transfer".

Sesiunea de o saptamana a premiilor pentru scenaristi desfasurata la Cannes s-a concentrat pe promovarea scenariilor printre producatorii de film din Europa si pe intalniri cu reprezentanti ai fondurilor de film si ai festivalurilor.

Autorii scenariilor propuse au inceput sa lucreze la texte in septembrie 2008 cu ajutorul unor consilieri creativi.

In 2008 Ioan Antoci a castigat tot cu "Caine japonez" Concursul National de Scenarii la categoria Cel mai bun scenariu de lung-metraj.

ScripTeast reprezinta singurul atelier de formare pentru scenaristi experimentati din Europa Centrala si de Est. In cele trei editii care au avut loc pana in prezent au fost prezentate 36 de proiecte au fost implicati 22 de consilieri creativi si doua scenarii au fost deja filmate. ScripTeast este un program care se desfasoara timp de un an in trei sesiuni stationare si doua online care se concentreaza nu numai pe dezvoltarea dar si pe promovarea scenariilor facilitand prezenta scenaristilor participanti la festivalurile de film de la Cannes si Berlin. Scenariul castigator din fiecare an este prezentat la Festivalul de Film de la Cannes.Autor: Romania Libera

Sursa:Romania Libera

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele