"Ce inseamna sa joci un rol?", conferinta sustinuta de Andrei Serban

publicat:
01.11.11
in sectiunea:
trimite si altora
Vineri, 4 noiembrie, ora 10.30, la Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu (Icoanei), regizorul Andrei Serban va sustine o conferinta, in cadrul FNT 2011.

Intrarea este libera.

Conferinta va fi urmata de un dialog cu publicul si de lansarea cartii Sapte tratate secrete de teatru No - publicata de Editura Nemira -, prefata volumului fiind semnata de Andrei Serban.

"In teatru, ca si in viata, preluam roluri diferite, pe care nu le intelegem si pe care le jucam vrand-nevrand, cu sau fara succes.
Ce inseamna sa joci un rol? E util sa ne intrebam, in special in zilele noastre, cand confuzia despre cine suntem si ce rol jucam e in crestere.
Teatrul e peste tot, pe strada, la televizor, toti suntem actori, dar nu stim ce rol jucam. Chiar cand am invatat textul, il repetam mecanic, pasiv, fara convingere.
Ce e de facut?"
(Andrei Serban)

Andrei Serban, reputat regizor si profesor, este cunoscut in intreaga lume pentru montarile sale indraznete. A montat in teatre si opere importante din peste 39 de tari. Laureat al mai multor premii Obie (pentru "O trilogie antica") si al premiului Tony pentru reinterpretarea unui text clasic ("Livada de visini "), al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate, in 1995, Andrei Serban face din fiecare montare a sa un eveniment unic si din fiecare intalnire cu un actor, un pas catre o intelegere mai profunda a actului teatral.

Autor a aproximativ 90 dintre cele aproximativ 200 de piese care fac parte din repertoriul curent al teatrului No, Zeami a lasat si mai multe scrieri teoretice fundamentale menite sa-i calauzeasca pe invatacei in arta teatrului. Prin tratatele sale, Zeami a pus bazele teoretice ale geniului, atat in ceea ce priveste arta actorului, cat si in privinta dramaturgiei.

"Pericolul teatrului e sa piarda batalia cu timpul. Acest semnal de alarma a fost dat de Zeami cu sute de ani in urma, cand spunea: 'Din pacate putini sunt actorii pe care-i putem numi maestri. Mi se pare ca arta teatrului a intrat intr-un con de umbra si floarea ei se ofileste pe zi ce trece.' Ce profetie tulburatoare pentru starea teatrului nostru!" (Andrei Serban)Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+6 6voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele