Cinema de weekend pentru filme refuzate

publicat:
27.09.08
in sectiunea:
trimite si altora
Cinema de weekend pentru filme refuzate
Joi s-a inaugurat in Bucuresti un cinema pentru iubitorii filmelor necomerciale: romanesti si europene independente experimentale controversate scurtmetraje documentare sau studentesti.

Eurocinema "Tinerimea Romana" functioneaza momentan din fonduri proprii si proiecteaza filme numai in weekend. Initiativa este cu atat mai laudabila cu cat in Bucuresti au ramas acum doar noua dintre cele 47 de cinematografe din perioada interbelica. Denumirea celui mai nou cinematograf din Bucuresti aduce laolalta doua lumi: eurocinematografia pretentioasa si preocupata de arta pe de o parte si tinerimea romana cu blugii rupti care mananca la cantina pe de alta.

Cinematograful functioneaza in Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" din zona Izvor strada Gutenberg nr. 19. Interiorul somptuos al acesteia nu aduce nici a tinerime nici a cinema pentru filme experimentale si controversate. Dar publicul – pe jumatate studenti pe jumatate oameni din industria filmului – arata ca aceste doua lumi pot fi aduse laolalta.
Ajuta si tarifele mici: 7 lei pentru studenti si pensionari 10 lei pentru ceilalti.

Promovarea filmului cu bani din buzunar
Eurocinema e o parte a proiectului Cinemobil organizat de videofil.ro pentru readucerea spectatorilor in cinematografe si promovarea filmului romanesc si european. Proiectul a adus cinema-ul in diverse spatii de la parcuri la sala din Tinerimea Romana. Cinemobil a fost unul dintre cele sase proiecte care au castigat in urma cu un an finantare PHARE. Cei 40.000 de dolari urmeaza sa acopere 70% din cheltuielile pentru echipamente. si CNC a promis ca va contribui cu o suma de bani pentru publicitate dar nici una dintre cele doua nu au ajuns inca la destinatar – lansarea cinema-ului a fost finantata de organizatorul proiectului Constantin Fugasin.
Functionarea sa e asigurata pentru trei luni spune Fugasin. Dupa aceea totul depinde de sosirea finantarilor. Lansarea de joi a venit la pachet cu o ploaie mohorata. La intrare se impart covrigi calzi pe jumatate inmuiati in sare si mac care pot parea o delectare hranitoare sau paine rasucita uscata si inecacioasa.
Aceeasi soarta o are si "noul val" de filme romanesti. In ceea ce priveste reteaua de cinematografe insa parerea este unanima: e de rau.

Doar noua cinematografe in Bucuresti
In Bucuresti au ramas acum doar noua dintre cele 47 de cinematografe din perioada interbelica subliniaza Constantin Fugasin. La acestea se adauga cele cateva multiplexuri construite in ultimii ani care difuzeaza aproape in exclusivitate filme comerciale americane.
Iar media de spectatori este abia o zecime din cea de atunci continua Fugasin. Situatia din tara este si mai proasta: exista peste 400 de cinema-uri de stat in care functioneaza carciumi jocuri de noroc sau orice altceva in afara de proiectii. Iar initiativele private care vor sa le transforme inapoi in cinema-uri sunt in mod constant blocate de autoritati fapt de care s-au plans numeroase firme si asociatii interesate.

Cinema alternativ
Aceasta situatie a dus la un alt tip de initiative: cinematograful temporar organizat intr-un spatiu neconventional care strange in numar mare tineretul urban al Capitalei. E-Uranus e un cinema in aer liber care a functionat vara trecuta in curtea unor cladiri industriale din zona Uranus. Vara asta gradina din spatele cinema-ului in paragina Capitol a fost curatata si amenajata de un grup de tineri apoi transformata in spatiu de proiectii petreceri si evenimente alternative. Mai degraba decat sa fie trecut in randul cinematecilor cu patru spectatori per proiectie Eurocinema poate fi privit ca unul dintre aceste proiecte iar implicarea publicului e o parte importanta a sa.

"Youtube la cinema"
Nu doar productiile romanesti "comerciale" se pot face de ras la cinema! Din 15 octombrie oricine isi poate trimite filmul la Eurocinema. Acesta va fi proiectat in cadrul programului "Youtube la cinema" iar autorul va fi incurajat sa continue sau dupa cum spun organizatorii indemnat sa se orienteze spre altceva.

Ti-a placut?
In urmatoarea perioada cinema-ul va difuza vineri sambata si duminica scurtmetraje romanesti de la ora 18.00 si un lungmetraj de la ora 20.00. De pe 15 octombrie se vor organiza in plus matinee cu filme clasice pentru copii si proiectii ale filmuletelor trimise de public. Intrarea la ultimele doua va fi gratuita dar la iesire vor fi doua urne intitulate "Ti-a placut? Da un leu pentru filmul tau!" si "Nu ti-a placut? Da un sfat pentru indreptat!" spectatorii fiind rugati sa aleaga modul in care sa ajute cinematograful.

Sistemul functioneaza: scurtmetrajul "Balul pompierilor" a fost cerut dupa lansare iar regizorul Cristian Mungiu a acceptat imediat difuzarea lui. Publicul a aratat ca exista o cerere pentru filme de calitate. De reactia si entuziasmul sau depinde succesul intregului proiect.Autor: Vlad Ursulean

Sursa:Romanialibera.ro

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele