De la rusi vine provocarea

publicat:
04.11.08
in sectiunea:
trimite si altora
De la rusi vine provocarea
O prezenta deosebita la Festivalul National de Teatru (FNT) este cea a regizorului rus Kama Ginkas. Acesta isi lanseaza astazi la Librarile Carturesti (ora 16.30) cartea "Regizorul Kama Ginkas si teatrul provocator". Lucrarea face parte din Colectia FNT (aparuta la Editura UNITEXT) si va fi prezentata de Marian Popescu.

In sectiunea "Spectacole invitate din strainatate/International Voices" sunt programate doua reprezentatii regizate de Kama Gincas si produse de Teatrul "Noua generatie" din Moscova teatru la care acesta este director. Este vorba despre piesele "Calugarul negru" de A.P. Cehov si "Un poem ridicol" dupa F. M. Dostoievski. Cele doua spectacole reprezinta etape diferite ale parcursului regizoral al lui Kama Ginkas. "Calugarul negru" montat in urma cu noua ani este o piesa uimitoare din punct de vedere vizual are o forma unica - se joaca doar intr-un balcon de teatru - si i-a adus regizorului recunoastere in­ternationala.
In 2006 Kama Gingas a montat "Un poem ridicol" inspirat de fragmentul "Marele inchizitor" din Fratii Karamazov de F.M. Dostoievski. In 2007 spectacolul a fost nominalizat la categoria cea mai buna productie a anului la Premiile "Masca de aur" de la Moscova fiind prezentat apoi cu succes in martie 2008 la cea de a XI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Bogota Columbia. Spectacolul a fost descris de catre Moscow Times drept "doua ore de teatru alb-fierbinte". "Grecii numeau asta catharsis iar Kama Ginkas stie cum sa-l produca". "Un poem ridicol" dupa F. M. Dostoievski se va juca maine si joi in sala mare a Teatrului National din Bucuresti cu incepere de la ora 18.00.

De asemenea Kama Gingas va sustine joi (ora 11.00) o conferinta cu titlul "Teatrul provocator" la sediul UNATC.
Desi a absolvit in 1967 Institutul de teatru muzica si cinematografie din Leningrad (unul dintre profesorii sai a fost marele regizor Georgy Tovstonogov) Kama Gingas nu a putut sa se adapteze cerintelor socialismului sovietic si aproape ca nu a lucrat pana in a doua jumatate a anilor '70. Talentul sau a inflorit la aproape 20 de ani dupa debutul profesional in contextul schimbarilor politice dramatice care au avut loc in Rusia in a doua jumatate a anilor '80.

Emblematice pentru cariera sa regizorala sunt adaptarile dramatice dupa texte ale prozatorilor rusi. Spectacolele lui Kama Gingas au fost prezente in festivaluri din Germania Italia Suedia Belgia Finlanda Olanda Franta si fosta Iugoslavie. In ultimii zece ani a regizat numeroase productii in Europa printre care "Idiotul" in Germania si "Macbeth" in Finlanda. Kama Gingas este profesor la Academia de Teatru Suedez din Helsinki. In 2004 a primit premiul "Triumf".Autor: Cristina Spiridon

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele