Din marele in micul Paris

publicat:
04.12.08
in sectiunea:
trimite si altora
A XII-a editie a Festivalului Filmului Francez a inceput vineri la Cinema Pro (de la ora 20.00) si se anunta a fi o sarbatoare a productiei cinematografice din Hexagonul de astazi. Festivalul va debuta cu pelicula regizorului Jean-Francois Richet "Mesrine: L'instinct de mort".

Peste 50 de filme dintre care majoritatea in premiera romaneasca retrospective intalniri cu numerosi actori si regizori toate isi vor gasi locul in aceasta a XII-a editie a festivalului care omagiaza afinitatile elective existente dintotdeauna intre Festivalul de la Cannes si cinematografia romana.

Sectiunea "Quinzaine des Realisateurs" va da tonul senzationalului care alaturi de Selectia Oficiala una dintre cele mai prestigioase sectiuni ale Festivalului de la Cannes va oferi publicului roman o mare retrospectiva a filmelor sale si proiectia Palme d'Or-ului de anul acesta "Entre les murs"/ In clasa (foto dreapta) (care va rula luni de la ora 20.00 la Cinema Pro).
Regizorul Laurent Cantet va fi prezent ca spectator la propriul sau film. Pelicula reda viata unui tanar profesor de franceza intr-un colegiu cu probleme care cauta raspunsuri la intrebari despre democratie si fata ascunsa a acesteia. Cantet abordeaza chestiunea esentiala a raporturilor individului cu societatea locul acestuia in societate si incercarea lui de a-si pastra identitatea fara a fi supus judecatii colective.

Aceeasi sectiune ii va aduce un omagiu lui Lucian Pintilie in prezenta regizorului urmand sa fie difuzat filmul "Niki & Flo" (foto stanga) (sambata ora 20.00 Cinema Pro) cronica deziluzionata a unei prietenii in anii de dupa revolutie. Proiectia va fi precedata de difuzarea scurtmetrajului "Mes copains" la care va lua parte actrita Lolita Chammah si de filmul romanesc al lui Radu Munteanu "Boogie".

Ca o lunga calatorie intre marele si micul Paris aceasta sectiune dezvaluie o selectie variata a celor mai bune pelicule realizate recent in Franta de la Festivalul de la Cannes pana in prezent si care vor rula in curand pe ecranele romanesti.
Sarbatoarea filmului francez aduce o recunoastere deosebita actorilor Sandrine Bonnaire si Mathieu Amalric.

Melodrama regizorului-pictor Julian Schnabel "Le scaphandre et le papillon" (Scafandrul si fluturele) despre povestea reala a redactorului sef de la elitista revista Elle care si-a dictat cartea doar clipind din pleoapa al carui protagonist este Mathieu Amalric va fi difuzat duminica de la ora 17.00 la Cinema Europa.

Pentru a trai suspansul in toate formele sale festivalul le rezerva cinefililor o noapte alba de filme (sambata de la ora 19.00 pana a doua zi in zori) la Sala Elvira Popescu. Peliculele prezentate vor imbina toate genurile de suspans: crima aventura drama scenele stranii si chiar de groaza intr-un film mut pus pe muzica in direct.Autor: Adriana Vasiliu

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele