Dublu succes iesean la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei

publicat:
12.04.07
in sectiunea:
trimite si altora
Dublu succes iesean la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei
Doi ieseni s-au aflat in topul concursului de proiecte organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Doua scenarii semnate de cistigatorul Palme d’Or-ului de anul acesta Cristian Mungiu si unul scris de Lucian Dan Teodorovici vor fi finantate de CNC. Cartea „Sint o baba comunista“ a scriitorului iesean Dan Lungu va fi ecranizata dupa scenariul realizat de Lucian Dan Teodorovici. El a obtinut ieri locul II in topul proiectelor de la sectiunea lungmetraj fictiune a concursului organizat de CNC. Filmul care va fi regizat de Stere Gulea va fi finantat de CNC cu 16 milioane de lei.

Lucian Dan Teodorovici coordonator al colectei „Ego. Proza" a editurii Polirom senior-editor al „Suplimentului de cultura" co-scenarist al serialului TV „Animat Planet Show" de pe Antena 1 a avut ieri placuta surpriza de a afla ca scenariul sau dupa o carte a lui Dan Lungu a fost inclus de Centrul National al Cinematografiei in programul de finantare pentru realizare unui film.

Pentru materializarea acestui proiect CNC va aloca 16 miloane de lei iar regia filmului va fi semnata de Stere Gulea. „Subiectul care-i apartine scriitorului Dan Lungu e unul exceptional. Cartea lui a si avut un mare succes si il are in continuare. Cred ca asta a contat in primul rind. Imi place totodata sa cred ca a contat si modul in care am tratat eu subiectul ca scenarist dar si ca imaginea vizuala prin care am redat in scenariu ceea ce Dan Lungu a prins in carte a fost convingatoare" - asa explica Lucian Dan Teodorovici motivele probabile pentru care juriul i-a acordat locul II la sectiunea lungmetraj fictiune.

Tot el ne-a spus ca ideea de a realiza un scenariu dupa cartea lui Dan Lungu nu ii apartine lui ci regizorului Stere Gulea. „N-am ales eu cartea desi as fi facut-o cu drag pentru ca e un roman care imi place mult. L-a ales regizorul domnul Stere Gulea. Iar Dan cunoscind faptul ca scriu de o vreme si scenarii pentru televiziune dar si pentru cinema mi-a propus sa lucrez eu la adaptarea cinematografica a cartii. N-am ezitat desi eram foarte prins cu altele in perioada respectiva. Remarcasem potentialul cinematografic al povestii. In momentul in care a venit propunerea am acceptat imediat iar acum am toate motivele sa fiu fericit ca am facut-o" spune Dan Teodorovici care este deja la cea de-a doua participare la concursurile de proiecte initiate de CNC.

Anul trecut a intrat in competitie cu un scenariu de lungmetraj dupa romanul sau „Circul nostru va prezinta" si cu doua de scurtmetraje: „O zi buna" si „Bomboane de ciocolata". „Anul trecut am cistigat cu toate trei. Acum insa ma bucura enorm ca am putut sa confirm ca scenarist de data asta semnind pentru adaptarea cinematografica a unui alt scriitor sitotodata bun prieten Dan Lungu" spune Lucian Dan Teodorovici.

Cristian Mungiu a scris un scenariu de nota 10

Cistigatorul Palme d'Or-ului de anul acesta regizorul Cristian Mungiu este cel de-al doilea iesean care a fost rasplatit de juriul concursului de scenarii organizat de CNC.

Scenariul scurtmetrajului „Baia Mare-Constanta si retur" scris de Cristian Mungiu ce face parte din seria „Amintiri din Epoca de Aur" alaturi de „4 luni 3 saptamini si 2 zile" premiat cu Palme d'Or la Cannes este singurul notat cu 10 la concursul de proiecte cinematografice.

Mungiu semneaza alaturi de Ioana Uricariu si scenariul pentru proiectul „Periferic" in regia lui Anatol Reghintovschi lungmetraj selectat de juriul CNC la categoria Debut si care va primi un credit de 900.000 de lei. Acest proiect a primit din partea juriului nota 873.Autor: Claudia CRAIU

Sursa:Ziarul de Iasi

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele