Fanny Ardant debutează ca regizoare în România

publicat:
16.07.08
in sectiunea:
trimite si altora
Fanny Ardant debutează ca regizoare în România
Celebra actriţă a ales România pentru a realiza primul lungmetraj la care va începe filmările în septembrie. În distribuţie se anunţă nume precum Olga Tudorache Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu.

Aflată la a doua vizită în România pe motive de preproducţie Fanny Ardant a dorit să îşi prezinte proiectul câtorva critici de film români ea fiind de părere că „adevăratele conversaţii le ai cu jurnaliştii“. Aşa că şi-a povestit lungmetrajul „Cendre et sang“ - la care coproducătorul român este Tudor Giurgiu (Libra Film) - de la scrierea scenariului până la casting.

Ideea pentru acest film care va reprezenta totodată debutul ei regizoral i-a venit în timp ce citea un eseu de Ismail Kadare „Eschil sau marele perdant“ în care autorul susţinea că în Balcani nimic nu s-a schimbat din zilele „Orestiei“ lectură care a împins-o să scrie o poveste.

De aici totul s-a petrecut „în ciuda ei“ explică Ardant: a primit susţinerea statului s-a găsit un producător Paulo Branco „un aventurier“ specializat în filme de nişă; „tot el a produs pelicula Valeriei Bruni-Tedeschi aşa că poate are o slăbiciune pentru filmele realizate de actori“ precizează Ardant.

„Povestea mea nu se putea filma la Paris trebuia să o duc într-o ţară străină. Şi nici nu se putea face cu actori francezi. Îmi trebuia o generaţie tânără care să aibă ceva animalic în ea. M-am gândit la Grecia la Albania dar m-am oprit la România: filmasem aici «Callas Forever» plus că există o tradiţie cinematografică autentică în ceea ce priveşte studiourile artizanatul tehnicienii actorii“ crede proaspăta regizoare. În plus ea îşi dorea pentru „Cendre et sang“ tineri interpreţi necunoscuţi de dragul plauzibilităţii şi al legitimităţii: „Le dai roluri lui Gerard Depardieu Jeanne Moreau şi gata nimeni nu te mai crede!“.

„Am nevoie de pământ de aer de peisajul rural cu casele şi drumurile lui. N-am vrut să definesc epoca dimpotrivă vreau să îi scap s-o stilizez. N-am vrut modernitate sau urban. Şi cred că am găsit ce doream în împrejurimile Braşovului peisaje foarte puternice pentru că acest film este şi un cânt închinat naturii“ detaliază Ardant efectele primelor două expediţii de preproducţie. „Povestea se întinde pe trei generaţii: bătrânii maturii şi tinerii. Trei tineri şi mamele lor toţi emigranţi în Franţa revin în ţară pentru nunta unei verişoare. De aici lucrurile se încurcă...“ lansează un teaser Ardant.

„Fireşte am visat să joc eu rolul principal doar sunt actriţă asta ne dorim toate. Însă am ales-o pe interpreta israeliană Ronit Elkabetz ea e şi regizoare. Arată atemporal însă oarecum româncă: pielea albă părul lung negru. Poate juca şi o femeie pe care nu vrei s-o calci pe bătături dar are şi o latură ludică. Acum fac castingul pentru a găsi tinerii actori români care să aibă accentul necesar: autohton dar să pară şi că au locuit în Marsilia. Chiar şi cei care nu ştiu franceza prind extrem de repede muzicalitatea limbii“ subliniază actriţa.

Ea va reveni în România la sfârşitul lui iulie pentru a finaliza preproducţia şi castingul iar în cel mai fericit caz filmările vor începe în septembrie pentru că „am nevoie de lumină de vară şi la voi iarna vine repede nu-i aşa?“ se interesează actriţa.

Ardant şi-a ales deja şi directorul de imagine: Vivi Drăgan Vasile. Două filme care au entuziasmat-o i-au determinat alegerea: „Filantropica“ şi „Moromeţii“ a fost frapată nu doar de lumină ci şi de compoziţia cadrului şi de „cum filma cerul copacii“ elemente care se conformau cu ce îşi doreşte în lungmetrajul ei.

„Nu vreau un documentar ci un film liric vreau să spun această poveste prin intermediul dragostei pentru pământ cel care ne hrăneşte cel pentru care suntem gata să murim“ explică Ardant. „L-am văzut la un casting pe Răzvan Vasilescu a fost suficient să se uite în ochii noştri şi am realizat că înţelesese tot nu era nevoie de tot dialogul pe care îl scrisesem iniţial. În faza de acum scenariul conţine schimburi de replici însă acestea sunt lapidare“ povesteşte actriţa precizând că „dacă Branco m-ar fi lăsat aş fi făcut filmul alb-negru...“.

Ea nu e tocmai la prima tentativă de regie: iniţial trebuia să regizeze un fragment din „Paris je t’aime“ dar acest proiect nu s-a realizat. În schimb a pus în scenă o operetă.

Pentru acest lungmetraj Ardant şi le-ar dori în distribuţie pe Olga Tudorache şi pe Oana Pellea. Îi place foarte mult faptul că actorii români au multă experienţă în teatru. La casting le cere să joace scenele întâi în română; nu înţelege limba dar susţine că înţelege ceea ce vor ei să comunice: „ajung la casting nu ştiu nici măcar tot scenariul doar câteva pagini dar au instinctul potrivit se prind imediat“. „Am nevoie de tineri de 20 de ani cu scântei în ochi furioşi“ defineşte Ardant profilul interpreţilor pe care îi caută pentru „Cendre et sang“.

Din filmografia românească recentă actriţa a văzut „4 3 2“ însă au impresionat-o cu adevărat „Ryna“ şi „A fost sau n-a fost?“ („Foarte amuzant însă cu un subiect foarte grav am admirat planurile fixe spuneau tot“) şi s-a arătat interesată să vadă „Nunta mută“. Ardant şi-a adus aminte cu nostalgie de zilele în care filma cu Franco Zeffirelli la „Callas Forever“: regizorul a luat în Italia mulţi câini vagabonzi cărora le-a găsit stăpân de unul singur. Actriţa şi-a mai declarat adeziunea faţă de vinul roşu românesc şi faţă de savoarea lui.

Din ambasadă direct pe marele ecran
Fanny Ardant este una dintre puţinele actriţe care au absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice (cea din Aix-en-Provence) ba chiar a şi lucrat pentru scurt timp la Ambasada Franţei din Londra. Debutul ca actriţă şi l-a făcut pe scenă în 1974. Avea peste 30 de ani şi juca într-un serial tv când a fost descoperită de François Truffaut şi distribuită alături de Gerard Depardieu în „La Femme d’à côté“.

A mai colaborat cu acest regizor - au fost parteneri multă vreme având şi o fiică împreună Joséphine - dar şi cu Alain Resnais Franco Zefirrelli François Ozon Patrice Leconte Gabriel Aghion Michelangelo Antonioni Ettore Scola şi cu Wim Wenders. Are în palmares un Cesar un Urs de Argint şi un premiu decernat de Academia Europeană de Film.Autor: Alexandra Olivotto

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele