Fiesta editoriala la Carturesti

publicat:
01.11.09
in sectiunea:
trimite si altora
Fiesta editoriala la Carturesti
Primele doua lansari de carte din FNT 2009 vor avea loc, in prezenta autorilor, duminica 1 noiembrie, ora 16,30, la subsolul Librariei Carturesti de pe Arthur Verona.
Cele doua volume sunt editate de UNITEXT, la initiativa Festivalului National de Teatru.
La eveniment vor fi vorbi Richard Schechner (foto), Hans-Thies Lehmann, Saviana Stanescu, Ioana Ieronim si Victor Scoradet.


„Performance – Introducere şi teorie” de Richard Schechner, traducerea Ioana Ieronim.

Apărute în anii ‘70-‘80, eseurile prin care regizorul și cercetătorul american Richard Schechner fundamenta teoria „performance-ului” au fost traduse în peste 15 limbi și au intrat deja în conștiința publică generală. Deopotrivă practician al teatrului și eseist, Schechner este pasionat de antropologie și, plecând de la studiul acesteia, identifică originile spectacolului de teatru, precum și alte diferite forme de ritual din peisajul modern, dezvoltând conceptul de „performance”, astăzi asimilat de mai toate culturile. Volumul editat de UNITEXT la inițiativa FNT include cele mai cunoscute eseuri ale lui Richard Schechner, printre care și unul foarte recent despre atacul terorist asupra turnurilor gemene din New York văzut ca performance. Volumul are o prefață realizată în dialog cu autorul de Saviana Stănescu, dramaturg român stabilit la New York, care a lucrat intens cu Richard Schechner. (Cristina Modreanu)(sursa: Comunicat de presa FNT)

Richard Schechner va conferentia la UNATC

Pe 1, 2 si 3 noiembrie, Richard Schechner va conferentia la UNATC.
Richard Schechner este profesor la departamentul de Performance Studies din cadrul Tisch School of the Arts, NYU, si a fondat in 1967 The Performance Group, pe care l-a condus pana in 1980.


„Teatrul postdramatic” de Hans Thies Lehmann, traducerea Victor Scoradeț.

Volumul, apărut în 1999, a fost deja tradus în peste 15 limbi și a devenit rapid o carte clasică, prezentă în toate bibliografiile de teatru. Profesorul Hans Thies Lehmann înregistrează declinul teatrului dramatic și momentul exploziei acestei forme îndelung practicate pe scenele europene, semnalând în același timp cele mai interesante fenomene de „teatru postdramatic” și elaborând o teorie cu privire la acest nou concept. Forme de spectacol dintre cele mai diverse, încorporând teatru, dans, muzică, proiecții video, multimedia, cu sau fără text – încap sub umbrela „teatrului postdramatic”, o realitate generată de tipul de gândire și de percepția fragmentată a omului secolului 21. O carte fundamentală care apare rareori și formează o școală de gândire. Tradusă în limba română de un prestigios germanist, criticul de teatru Victor Scoradeț. (Cristina Modreanu)(sursa: Comunicat de presa FNT)
Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+4 4voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele