Filme de Cannes la DaKINO

publicat:
24.11.08
in sectiunea:
trimite si altora
Filme de Cannes la DaKINO
Cel mai cunoscut si in acelasi timp longeviv festival de film din Bucuresti Festivalul International de Film DaKINO care va incepe astazi si va continua pana la 29 noiembrie se va desfasura la The Light Cinemas (Liberty Center) primul cinematograf cu tehnologie digitala din Romania.

Daca deschiderea o fac documentarele "Generation 68" de Simon Brook si "Maradona" de Emir Kusturica DaKINO se va incheia cu unul dintre cele mai apreciate filme ale anului trecut "Band's Visit". Filmul israeliean a fost lansat la Cannes in sectiunea "Un Certain Regard" unde a fost recompensat cu trei premii. "Generation 68" "Mara­dona" si Band's Visit" vor fi prezentate in premiera in Romania.

Cea de-a XVIII-a editie a festivalului va intra incepand din acest an intr-o noua etapa consacrandu-si toate sectiunile paralele filmelor documentare si de fictiune care aduc in discutie subiecte politice. Evenimentul isi propune largirea granitelor constiintei consumatorilor de film si relevarea modalitatilor prin care realitatea politicii mondiale se regaseste in arta cinematografica. Printre sectiunile paralele consacrate unor spatii geografice si unor momente speciale ale istoriei contemporane se numara o retrospectiva a celor mai valoroase documentare realizate de cineastul polonez Krzysztof Kieslowski.

Sectiunea "Polonia comunista in documentarele lui Krzysztof Kielowski" organizata impreuna cu Institutul Polonez din Bucuresti va cuprinde sapte filme realizate in perioada 1969-1980.

Victoria lui Barack Obama in cursa pentru prezindentialele americane este un eveniment care nu poate fi omis din programul Festivalului International de Film DaKINO.
In cadrul evenimentului va fi prezentata o selectie de filme despre comunitatea afro-americana din Statele Unite. Programul "Black Community in Documentaries" cuprinde filme de referinta mai vechi sau foarte noi cateva prezentate si premiate la ultima editie a festivalului "The Hollywood Black Film Festival".

Filmele si invitatii americani vor aduce la Bucuresti euforia comunitatii de culoare americane care pentru prima oara in istorie da Statelor Unite un presedinte.
Unul dintre cele mai asteptate momente ale festivalului filmul "Maradona" va fi prezentat in avanpremiera maine la The Light Cinemas (Liberty Center). Emir Kusturica sarbatoreste in acest film incredibila poveste a lui Diego Maradona: erou sportiv zeu al fotbalului artist de geniu campion al poporului idol decazut si model pentru generatii din intreaga lume. Regizorul Kusturica traseaza viata acestui om iesit din comun de la inceputurile sale umile la notorietatea sa mondiala de la ascensiunea sa spectaculoasa la declinul cel mai profund.

Juriul competitiei de scurtmetraj fictiune va fi compus din cineastul Nicolas Engel care a cucerit anul trecut trofeul DaKINO jurnalistul Andrei Cretulescu si actrita Dorina Chiriac.

Din juriul competitiei de documentar vor face parte Maddalena Mayneri presedintele Festivalului Inter­national de Scurtmetraj si Film de Debut Maremetraggio din Trieste actrita Maria Dinulescu scriitorul si jurnalistul Stelian Tanase si Leo Soesanto jurnalist la revista franceza "Les Inrock­uptibles".Autor: Adriana Vasiliu

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
0 2voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele