Filmul belgian la Bucuresti

publicat:
27.02.09
in sectiunea:
trimite si altora
Filmul belgian la Bucuresti
Festivalul Filmului Belgian Francofon se deschide in acesta seara (ora 19.00) la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti cu prezentarea in premiera romaneasca a peliculei "Ou est la main de l'homme sans tete"/ Mana omului fara cap" (Belgia 2007) realizata de fratii Guillaume si Stephane Malandrin. Aceasta productie i-a adus lui Cecile de France (foto dreapta) interpreta rolului principal (Eva) premiul Bayard d'Or pentru cea mai buna actrita in cadrul Festivalul filmului francofon de la Namur.

"Mana omului fara cap" produce o anumita stare de an­goasa apropiindu-se mai mult de genul psihologic. Dupa 15 zile de coma Eva campioana olimpica la sarituri in apa trebuie sa faca fata presiunii la care o supune tatal ei pentru a relua imediat antrenamentul. Dar ceva s-a schimbat de la accidentul sau. Fratele ei a disparut pisica este de negasit si viziunea unei maini amputate o tulbura. Eva este pe cale sa-si piarda mintile sau se apropie de adevar?

In cadrul festivalului veti putea urmari timp de o saptamana cele mai recente productii cinematografice din partea Valona a Belgiei. Evenimentul a fost conceput ca "o petrecere a cine­matografiei din tara noastra" a apreciat Philippe Nayer director si responsabil de misiune Valonia-Bruxelles International. De asemenea acest festival trebuie vazut ca o ocazie de intalnire si colaborare intre realizatorii belgieni si producatorii romani. "Cred ca filmele ce vor fi prezentate la Bucuresti vor arata partea necunoscuta a cine­matografiei noastre. Veti vedea filme centrate pe conceptul de fantezie amuzament. Vorbim despre traditia belgiana a suprarealismului care este ceva foarte important pentru cultura din tara noastra si care a debutat la inceputul secolului XX. Ne bucuram ca ne aflam aici caci Romania are si ea o cultura reprezentativa a suprarealismului reprezentata de Ionesco sau Tristan Tzara' a declarat Stephane Malandrin.

Copilul care ploua

Festivalul le va oferi bu­curestenilor o gama variata de productii cinematografice de la filme de animatie documentare la filme de fictiune sau scurt­metraje. Maine veti putea urmari de la ora 16.00 o sesiune speciala "Les vingt ans de l'Operation villages roumains/20 de ani Operatiunea Satele Ro­ma­nesti/" (documentar) iar de la ora 18.00 comedia dramatica "Hop". Filmul prezinta incercarile lui Justin un tanar fara acte care infrunta singur statul belgian pentru a-si gasi tatal expulzat. "Hop" a luat Marele Premiu "Cine Junior 2003" la Festivalul International de Cinema de la Val-de-Marne si a fost selectionat la Festivalul de film de la Rotterdam. Cinefilii bu­curesteni vor avea ocazia sa urmareasca (duminica 1 martie ora 16.00 si miercuri 4 martie ora 18.00) un documentar despre simbolul orasului Bruxelles "Manneken Pis l'enfant qui pleut/Manneken Pis copilul care ploua" (foto stanga).
Filmul ne aduce intr-un oras primitor cu ambitii de capitala cateodata tragic care ascunde cu grija bogatiile sale si mandria sub aparenta derizorie a unui baietel care face pipi. Festivalul se va incheia pe 5 martie cu fil­mul "Si le vent souleve les sables/Sunetele nisipului/". In satul lui Rahne putul a secat iar animalele mor. Majoritatea locuitorilor urmandu-si instinctul pleaca spre sud. Rahne singurul care stie sa citeasca decide sa plece impreuna cu sotia cei trei copii si cateva animale spre est. Filmele vor fi prezentate in limba franceza cu subtitrare in limba romana.Autor: Cristina Spiridon

Sursa:Ziua

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele