Filmul romanesc a prins spilul economiei de piata

publicat:
12.02.09
in sectiunea:
trimite si altora
O colega din Sofia mi se plangea ieri ca a incercat de doua ori sa-si faca loc la proiectia filmului lui Radu Jude "Cea mai fericita fata din lume" si sala era deja "completa". S-o fi intrand pe pile? - a insinuat cerandu-mi ajutorul. I-am explicat ca la control se afla personal german ei sunt cei care fac legea. Dar pentru industria noastra cinematografica faptul ca locurile se ocupa inainte de inceperea proiectiei e semn bun.

Ieri a avut loc si o a doua pre­miera de lung-metraj romanesc Kathalin Varga debut al regizorului britanic Peter Strickland dupa un scenariu propriu cu actori de limba maghiara de la teatrele din Cluj si Sf. Gheorghe. Dupa cum mi-a spus Tudor Giurgiu patronul firmei Libra care a produs filmul el a si fost vandut deja in Serbia Grecia Belgia si Olanda. E bine!

Asta se cons­tata si la standul lui Romanian Film Promotion din cererea crescanda a unor volume despre tanara noastra cinematografie: "The Young the New the Daring" o suita de portrete ale noii generatii de regizori si Catalogul de filme noi romanesti adus la zi se bucura de interes. Solicitat e si pliantul-poster al celei de a VIII-a editie a Festivalului International de la Cluj "Tran­silvania" care va avea loc in primavara imediat dupa Cannes.

Aflam din el ca viitoarea incercare de forte va fi jurizata de o echipa formata din producatorul american Michael Fitzgerald colega sa franceza Marie Pierre Macia criticul de film Jay Weissberg din SUA regizorii Corneliu Porumboiu si Sebastian Lelio din Chile.
Iar in marele foaier al complexului Cinemax din Potsdammer Platz panoul publicitar e dominat de posterul scurtme­trajului lui Gabriel Achim "Bric Brac" cu o grafica atractiva. Pe scurt casele noastre de productie invata sa si vanda filme nu numai sa pretinda subventii.

Putem spune cu satisfactie ca niciodata n-au fost acreditati la vreo Berlinala mai multi participanti romani ca in aceasta editie mai bine de 30. Marti seara in localul Roter Salon din piata Rosa Luxemburg s-a tinut o petrecere in cinstea filmelor prezente aici. Intr-o atmosfera de clar-obscur rembrandtian prin multimea difuza care umpluse "Salonul" am recunoscut-o stralucind de bucurie pe "Cea mai fericita fata din lume" Andreea Bosneag.

Vedeta filmului lui Radu Jude are 17 ani si e eleva de liceu. E amorezata irezistibil de teatru de mult - ehei! - din clasa a IX-a. Acum e in a XI-a. Mi-a povestit despre castingul care a durat din ianuarie pana in mai patru nesfarsite luni de zile de perpelire pana sa i se comunice telefonic rezultatul pe care-l visa: era aleasa! Mi-a vorbit despre dificultatile meseriei despre faptul ca o scena din film in care-si schimba toaleta a trebuit sa o faca de 13 ori in fiecare dubla cu o modificare de stare condusa din aproape in aproape de regizor. Am lasat-o in focul camerelor TV care o revendicau si am parasit localul strecuran­du-ma printre nou-venitii care asteptau sa intre. Bairamul abia incepea...
P.S. Intre altele printre capetele de afis ale unei noi comedii frantuzesti "Ah the libido" prezentate aici am mai descoperit inca o actrita romanca Anna Mihalcea. Din cauza avalansei de filme in care sunt prins ca in trafic mi-a fost imposibil sa vad despre ce si despre cine e vorba.Autor: Tudor Caranfil

Sursa:Ziua

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


  • Cristi M. - good news, multumim Tudor :)   
    good news, multumim Tudor :)

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele