Gopo onorific pentru Marin Moraru

publicat:
26.02.09
in sectiunea:
trimite si altora
Gopo onorific pentru Marin Moraru
Actorul Marin Moraru va fi distins cu premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor Gopo care va avea loc luni la Studio Fratelli din Bucuresti.

Pe parcursul bogatei sale cariere care a inceput in 1966 cu "Haiducii" in regia lui Dinu Cocea Marin Moraru a jucat in 24 de lungmetraje cel mai re­cent dintre acestea fiind "Amen" al celebrului regizor francez Costa-Gavras.

Imediat dupa aparitia in "Haiducii" unde i-a avut ca parteneri pe Marga Bar­bu Ion Besoiu Toma Caragiu Ion Fintesteanu Alexan­dru Giugaru Amza Pellea si Colea Rautu Morar a fost distri­buit in "Un film cu o fata ferme­catoare"(1966) pelicula lui Lucian Bratu in care i-au fost colegi Stefan Iordache Margareta Paslaru si Ileana Stana Ionescu. A cunoscut consacrarea deplina in perioada 1970-1980 cand a fost distribuit in roluri importante din filme-cult ale vremii regizate de Manole Marcus ("Actorul si salbaticii"si "Operatiunea 'Monstrul'") Dan Pita ("Filip cel Bun" "Concurs"si "Faleze de ni­sip") sau Horea Popescu ("Cuibul de viespi").

Alaturi de Victor Rebengiuc Gheorghe Dinica si Radu Beligan ultimii doi fiind colegii sai la Teatrul National al carui societar de onoare este din 2002 Marin Moraru este considerat unul dintre monstrii sacri.

Nascut in Bucuresti intr-o familie modesta de muncitori Marin Moraru a implinit nu demult 72 de ani - cu intarzire La multi ani maestre! Foarte "zgarcit"cu detaliile despre viata personala actorul a lasat totusi sa-i scape cateva amanunte interesante intr-un interviu acordat Silviei Kerim pentru revista "Formula As".
"'Diamantul' s-a slefuit incetul cu incetul. A dat examen la Politehnica a vrut sa se faca inginer ori aviator numai ca nepotrivirea 'de caracter' s-a simtit foarte repede si a hotarat sa-si incerce sansa de actor.
A dat examen nu a reusit 'din prima' asa ca a fost admis doar ca 'audient'. Asta se intampla prin 1957.
Azi in 2009 fostul audient celebreaza 52 de ani de teatru si vorbim despre el ca despre o valoare nationala".

Marin Moraru poves­teste: "Nici macar iernile nu mai sunt ca altadata! Eu m-am nascut intr-o zi de vineri pe 31 ianuarie si afara ningea cu fulgi cat vrabia. Amanuntul asta l-am aflat din lui Mihail Sebastian.
Acolo pomeneste el ceva legat de ziua de 31 ianuarie 1937". Numai ca familia Moraru mai are o aniversare importanta anul acesta: 45 de ani de casatorie (sotia actorului este cunoscuta realiza­toare de radio Lucia Popescu Moraru).
"Da (...) anul asta impli­nim 45 de ani de la casatorie. Doar ca noi o putem aniversa numai din 4 in 4 ani. Ne-am cununat pe 29 februarie. Asa ca socotind din 4 in 4 ani avem doar... 11 ani de cand ne-am luat!" dezvaluie Marin Moraru.Autor: Adriana Vasiliu

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele