Hollywoodul este iar în grevă

publicat:
01.07.08
in sectiunea:
trimite si altora
Hollywoodul este iar în grevă
Producătorii de peste Ocean au declarat că industria americană de film este în grevă „de facto“ după ce principalul sindicat al actorilor s-a declarat nemulţumit de renegocierea contractelor de muncă.

După scenarişti e rândul actorilor să le dea emoţii producătorilor din Cetatea Filmului. Deşi presa americană scria că toţi cei vizaţi vor învăţa de data asta din greşelile anului trecut industria entertainmentului este iar la un pas de blocaj. Chiar dacă actorii au început negocierile pe noul contract cu mult înainte de a expira cel vechi discuţiile nu au dus la nici o înţelegere.

Cu câteva ore înainte de expirarea contractelor precedente petrecută luni seară Sindicatul Producătorilor Americani (AMPTP) le-a pus actorilor în faţă o ultimă ofertă ce se întinde pe trei ani şi promite să le îndeplinească pretenţiile privind veniturile rezultate din new media.

Principalul sindicat al actorilor SAG (Screen Actors Guild) nu-l priveşte însă cu ochi buni spunând la o primă vedere că noua propunere venită în urma a 42 de zile de negocieri nu pare tentantă.

În consecinţă AMPTP a emis un comunicat în care se precizează: „Industria noastră a intrat într-o grevă de facto în condiţiile în care producţia de filme este practic oprită şi cea de televiziune este supusă unei ameninţări serioase“. După cum notează BBC SAG şi-a luat timp pentru a citi mai pe îndelete oferta de aproape 50 de pagini iar cele două tabere urmează să se aşeze din nou la masa de negociere în cursul zilei de azi. Până la atingerea unei înţelegeri producătorii şi actorii îşi vor desfăşura eventualele colaborări sub cadrul legal dat de vechiul contract.

Actorii americani sunt împărţiţi în prezent în două tabere după ce al doilea sindicat ca importanţă Federaţia Americană a Artiştilor de Radio şi Televiziune (AFTRA) s-a declarat deja de acord cu o propunere anterioa-ră venită din partea AMPTP. „Spărgătorii de grevă“ au fost acuzaţi de SAG că îi subminează încercările de a pune mâna pe condiţii mai bune de lucru pentru breasla actorilor precum mărirea salariilor celor care câştigă sub 100.000 de dolari pe an precum şi obţinerea de dividente sporite în urma vânzărilor de DVD-uri şi de conţinut online.

Jack Nicholson şi Ben Stiller sunt celebrităţile care sprijină SAG-ul care numără în jur de 120.000 de membri în timp ce din partea AFTRA cu un total de aproximativ 70.000 de adepţi Tom Hanks Kevin Spacey şi Alec Baldwin s-au erijat în purtători de cuvânt.

Undeva la mijloc se află George Clooney care militează pentru ca ambele sindicate să rămână unite într-o scrisoare deschisă pe care a adresat-o presei. „Cu riscul de a mă număra printre atâţia actori care şi-au exprimat opinia asupra bătăliei în curs între SAG şi AMPTP sper că va exista o poartă de ieşire“ a declarat vedeta citată de MEDIAFAX.

Printre soluţiile propuse de Clooney se numără întâlniri anuale între şefii studiourilor de producţie şi actorii de prim rang pentru a determina cuantumul veniturilor obţinute de pe urma noilor platforme media precum şi anularea plafonului existent în cazul cotizaţiilor sindicale pentru ca artiştii cu portofele grase să contribuie mai mult la fondurile de solidaritate şi la sistemul de pensii ale actorilor.

În ciuda nazurilor făcute de SAG preşedintele acestei organizaţii Alan Rosenberg a explicat că şansele ca Hollywoodul să ia o pauză în viitorul apropiat sunt reduse. Încercarea lui Rosenberg de a respinge posibilitatea reluării dezastrului petrecut recent când greva Sindicatului Scenariştilor a blocat industria de film timp de o sută de zile a cauzat pierderi de două miliarde de dolari şi a transformat decernarea de anul acesta a Globurilor de Aur într-o insipidă conferinţă de presă nu i-a convins însă pe toţi. Publicaţia „Variety“ estimează că majoritatea filmărilor vor fi întrerupte cât de curând ca urmare a incertitudinii care planează asupra cadrului legislativ în care actorii îşi desfăşoară activitatea.Autor: Cristian Bandea

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele