Idiotii vin din nord

publicat:
23.06.08
in sectiunea:
trimite si altora
Idiotii vin din nord
VOCILE-NORDULUI este un proiect de promovare a dramaturgiei scandinave si islandeze contemporane initiat de traducatoarea Carmen Vioreanu una dintre cele mai profesioniste traducatoare din Romania. Lui Carmen Vioreanu ii datoram traduceri ale unor importante texte dramatice nordice care au fost fie prezentate in cadrul unor programe de spectacole-lectura fie montate in teatre din tara.

Carmen Vioreanu a reusit sa propuna proiecte coerente de promovare a autorilor pe ale caror texte a lucrat.

Pe 16 17 si 18 iunie au avut loc la Teatrul Foarte Mic lecturile unui nou calup de piese traduse de Carmen Vioreanu.

Pe 16 iunie David Schwartz si Radu Apostol au fost regizorii spectacolelor Play After Native si Ca tunetul. Play After Native a fost scrisa de Finn Iunker la initiativa regizorului Ola Mafaalani care a si montat-o la Amsterdam distributia cuprinzind 11 elevi in virsta de 11 ani. Autorul piesei Ca tunetul Niels Fredrik Dahl concentrata pe disparitia tatalui intr-o familie care incearca sa-si gaseasca echilibrul a lucrat la elaborarea textului impreuna cu actorii si regizorul timp de doua luni.

Play After Native este un text extrem absurd si inocent idiot cu personaje care negociaza costul apei intr-un stil de un tembelism total. Piesa pastreaza inocenta fabulei persane din care este inspirata pe care o ridica la plasa unui cinism excelent sustinut. Finn Iunker investeste structura fabulei cu conotatii politice care fara sa altereze cu nimic frame-ul idioteniei pedaleaza pe rezonanta capitalismului impins la absurd. Ticneala face cu atit mai acuta lupta pentru supravietuire.

Pe 17 iunie au fost citite piesele Cei care traiesc de Wetle Holtan in regia lui Cris Simion si Lumina Zilei de Jesper Halle spectacol-lectura regizat de Carmen Vioreanu. Frank de Maria Tryti Vennerod si Somn de Jon Fosse au fost citite pe 18 iunie. Somn este povestea unor cupluri care se intilnesc intr-un apartament care devine spatiul ideal pentru refulari. Casa inghite biografii neimpliniri iluzii si frustrari.

Toti dramaturgii prezentati in Vocile-Nordului sint jucati in importante teatre din lume fiind de asemenea detinatorii unor premii reprezentative.Autor: Mihaela Michailov

Sursa:SapteSeri.ro

Voteaza:
+2 2voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele