Ionescu şi Dabija au spălat onoarea Capitalei

publicat:
05.06.08
in sectiunea:
trimite si altora
Ionescu şi Dabija au spălat onoarea Capitalei
După ce japonezii au închis porţile şcolii de kabuki iar Silviu Purcărete şi-a încheiat cu succes ministagiunea de trei piese a venit şi rîndul teatrelor din Bucureşti să-şi arate muşchii la Sibiu.

Deschizător de drumuri în acest sens a fost Teatrul Odeon cu unul dintre cele mai gustate şi mai premiate spectacole ale stagiunii trecute: “Ionescu - 5 piese scurte” în regia lui Alexandru Dabija de curînd laureat al premiului Naţional pentru Arte exact pentru această montare. Sala teatrului Radu Stanca a fost arhiplină mai bine de un sfert fiind spectatori străini atraşi de numele lui Eugen Ionescu.

Reprezentaţia a fost un galop de sănătate spectatorii aplaudînd aproape ca la meci umorul fin al lui Ionescu fiind întîmpinat cu o gamă largă de manifestări de la zîmbete amare la hohote de rîs.

Dacă scenografia spectacolului semnată de Alexandru Dabija şi de Laura Paraschiv a fost mai mult alb-negru reacţia spectatorilor a fost cu siguranţă color.

Dabija l-a contemporaneizat pe Ionescu dialogurile absurde şi globalizante despre nimic aducînd cu noua limbă de lemn europeană sau ONG-istă plină de truisme şi de nonsensuri. O femeie şi un bărbat discută despre încălzirea globală ingratitudinea tineretului despre decăderea morală a societăţii despre politică şi învăţămînt în timp ce fac un tur prin supermarket. Pe măsură ce emite toate platitudinile cu putinţă într-un soi de diaree verbală femeia îşi îndeasă în cărucior zeci de pachete cu hîrtie igienică.

Într-o altă piesă un profesor deţinător a trei premii Nobel doctor Honoris Causa a numeroase universităţi celebre stîlp al societăţii şi conducător a zeci de comitete şi comiţii nu reuşeşte să treacă la bătrîneţe bacalaureatul. Întreaga piesă este un prilej de punere în discuţie a unor teme perene în societatea romînească mai ales ca impostură parvenitism putere politică şi abuz. Deşi subiectele sunt “grele” tratarea lor scenică este una cît se poate de ludică. Actorii se joacă cu un chef nebun energie se ce se transmite şi în public. Antoaneta Zaharia Oana Ştefănescu Gelu Niţu Pavel Bartoş Ionel Migăilescu Mircea Constantinescu şi mai ales Dorina Lazăr (foto) care a primit buchete imense de flori de la japonezii şi de la mexicanii prezenţi în sală au convins publicul că în ciuda a ceea ce se vorbeşte de cîţiva ani buni încoace teatru de calitate se face şi în capitală.Autor: Gabriela Lupu

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


  • guest - felicitari! am vazut si eu spectacolul in Bucuresti si este   
    felicitari! am vazut si eu spectacolul in Bucuresti si este foarte bun

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele