Jean-Marie Gustave Le Clézio a primit Premiul Nobel pentru Literatură

publicat:
10.10.08
in sectiunea:
trimite si altora
Jean-Marie Gustave Le Clézio a primit Premiul Nobel pentru Literatură
Laureatul din 2008 al Premiului Nobel pentru Literatură este francezul Jean-Marie Gustave Le Clézio. Ultima sa proză tradusă în română a fost „Diego şi Frida“ apărută acum patru ani la Editura Paralela 45.

În motivaţia Academiei Suedeze s-a arătat că Jean-Marie Gustave Le Clézio este „un autor al noilor frontiere al aventurilor poetice şi al extazului senzual un autor care studiază umanitatea dinăuntrul şi din afara civilizaţiei“. „În calitate de scriitor tânăr în siajul existenţialismului şi al noului roman a fost un vrăjitor al cuvintelor pe care a încercat să le ridice deasupra stării degenerate a vorbirii cotidiene şi să le readucă la puterea de a invoca o realitate esenţială“ a argumentat Academia. Totodată instituţia a subliniat că Le Clézio „s-a evidenţiat devreme prin orientarea sa ecologică în «Terra Amata» «Războiul» şi în «Giganţii»“.

Scriitorul a declarat că este „foarte mişcat şi recunoscător“ pentru premiu şi că lucra când a fost contactat joi de către reprezentanţii Academiei. Pe lângă cecul de 14 milioane de dolari autorul francez în vârstă de 68 de ani capătă o medalie de aur şi o invitaţie să ţină o prelegere la Academia Suedeză. Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc pe 10 decembrie. Ultimul autor francez laureat cu Nobel a fost romancierul Claude Simon în 1985.

Continuarea in Cotidianul.roAutor: Alexandra Olivotto Alina Purcaru

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
+2 2voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele