Jerzy Skolimowski aduce un film si o expozitie la B-EST IFF

publicat:
24.03.09
in sectiunea:
trimite si altora
In acest an B-EST ofera filme de exceptie printre care "Mr. Morimoto" in premiera mondiala si o sectiune dedicata filmelor despre romi. Invitatul special este cineastul Jerzy Skolimowski care astazi isi va vernisa o expozitie personala de pictura si isi va prezenta filmul "Four Nights with Anna".

Aseara a debutat cea de-a v-a editie a Festivalului International de Film B-EST IFF cu cea mai recenta productie a lui Woody Allen "Vicky Cristina Barcelona". Potrivit organizatorilorfestivalul este unic pentru Bucuresti prin caracterul sau competitional si cele trei sectiuni care il definesc. Este vorba despre lungmetraj (unde s-au inscris 7 filme) scurtmetraj (14 filme) documentar (cu 10 filme) si sectiunea film studentesc (cu trei productii). De asemenea pentru prima data este rezervata o sectiune proiectiilor dedicate vietii romilor intitulata "Romano Cinema and Culture". In total sunt inscrise patru filme "toate realizate de cineasti neromi" dupa cum au tinut sa precizeze organizatorii. Printre cele mai asteptate este coproductia "When The Road Bends – Tales of a Gypsy Caravan" un documentar de 111 minute realizat in 2006 de Jasmine Dellal. Apar in film Johnny Depp care povesteste despre fascinatia muzicii tiganesti precum si Fanfara Ciocarlia si Taraful Haiducilor.


Tot in premiera de asta data mondiala va fi prezentat filmul francez "Mr. Morimoto" semnat de Nicola Sornaga (2008) prezent la B-EST intr-o noua versiune mult scurtata fata de cea prezentata anul trecut la Cannes. Domnul Morimoto este un japonez exilat la Paris imediat dupa pensionare unde reuseste sa-si atinga visul acela de a duce o viata
boema de pictor parnassian. Doar ca habar n-are de limba franceza si nici cu pictura nu se prea poate lauda. Acest personaj demn de eroii lui Fellini aduce intr-un melanj special lumea unui inocent batran si viata pariziana urbana aici descurajanta.

Jerzy Skolimowski cineast si pictor
Invitatul special al evenimentului este regizorul Jerzy Skolimowski unul dintre cei mai importanti cineasti polonezi discipol al lui Andrzej Wajda care a debutat alaturi de Roman Polanski cu filmul "Cutitul in apa" unde semna scenariul. Fostul boxer a fost un rasfatat al festivalurilor de film din toata lumea. La Cannes filmele lui Skolimowski sunt proiectate la fiecare editie inca din 1972. De cativa ani s-a retras in Malibu unde se delecteaza cu pictura.
Astazi ne va arata ambele valente: cea de 3/4 de la Teatrul National Bucuresti va vernisa expozitia cu cele 15 lucrari de pictura aduse special pentru acest eveniment. Din 2001 participa cu lucrarile sale la expozitii de anvergura precum Bienala de la Venetia. A expus in SUA si Europa iar cumparatori i-au fost marile muzee ale lumii dar si Jack Nicholson sau Dennis Hopper. Seara de la ora 20.30 va fi prezentata cea mai recenta productie semnata Skolimowski filmul "Four Nights with Anna" (2008).

Competitie si seri speciale
Dintre filmele aflate in competitie trebuie pomenit "Absurdistan" de Veit Helmer (Germania 2008) o poveste care pare sa amestece fabula alegoria comedia si dragostea. Femeile dintr-un sat turcesc nu mai fac sex
cu sotii lor pana ce acestia nu repara canalizarea. Trebuie mentionat si filmul lui Radu Jude premiat la Berlin "Cea mai fericita fata din lume" care de asemenea va avea premiera pe tara iar din luna mai va fi prezent si in cinematografe. "Eldorado" filmul franco-belgian realizat de Bouli Lanners este un road movie foarte aplaudat in festivaluri. "Chiko" este o coproductie turco-germana din 2008 despre trafic de droguri violenta si vointa de a reusi cu orice pret.
Daca astazi va fi seara speciala Jerzy Skolimowski seara de maine va fi dedicata filmului israelian cu peliculele "Shiva" si "Gonzo...". Joi vor fi proiectate filmele documentare HBO iar vineri va fi seara filmelor rome. Duminica va avea loc gala de inchidere.
Filme sunt prezentate la Cinema Studio iar intrarea se face pe baza unui abonament ce se poate achizitiona de la acelasi cinematograf. Studentii au intrarea libera.Autor: Manuela Golea

Sursa:Romania Libera

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele