Luminita Gheorghiu primeste Premiul de Excelenta la IIFF

publicat:
02.10.09
in sectiunea:
trimite si altora
Luminita Gheorghiu primeste Premiul de Excelenta la IIFF
Luminita Gheorghiu va primi Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera in cadrul IIFF, desfasurat la Iasi in perioada 25 septembrie - 3 octombrie.

"Cristi Puiu e mai coleric, Mungiu si Porumboiu vorbesc de abia ii auzi"

O "actrita ascultatoare", cum ea insasi se descrie, Luminita Gheorghiu este una dintre cele mai distribuite actrite din filmul romanesc. Si, fapt mai putin intalnit, ea a colaborat atat cu regizorii din vechea garda, cat si cu cei tineri, din "noul val".

"Regizorii din 'noul val', aşa cum îi numim noi, atunci când m-au luat să lucrăm împreună, m-au luat ca exemplu din 'Moromeţii', ei acolo m-au văzut. Ei au un punct comun, sunt foarte exigenţi toţi, ştiu toţi unde vor să ajungă. Sigur, Cristi Puiu e mai coleric, agitat, se manifestă zgomotos, Mungiu şi Porumboiu vorbesc de abia îi auzi. Am lucrat foarte bine cu toţi. Am avut noroc până acum, m-am înţeles foarte bine cu ei. Am fost ascultătoare", a spus Luminita Gheorghiu la conferinta de presa organizata la IIFF.

Luminita Gheorghiu va colabora din nou cu Stere Gulea

Luminita Gheorghiu va juca intr-un nou film regizat de Stere Gulea - ecranizarea cartii "Sunt o baba comunista", de Dan Lungu.


De la "Morometii" la "Francesca"

Luminita Gheorghiu s-a facut remarcata in filmul "Morometii" (1988), regia Stere Gulea, unde a interpretat rolul Catrinei Moromete.
Ea a jucat în "Campioana" în regia Elisabetei Bostan, "Drumul câinilor", regizat de Laurenţiu Damian, dar şi în "Trenul Vieţii" de Radu Mihăileanu, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, "Cod necunoscut" şi "Vreme de restrişte", ambele regizate de Michael Haneke, sau în filmele lui Cristi Puiu, "Marfa şi banii" şi "Moartea domnului Lăzărescu".
Totodată, ea a jucat şi în debutul în lungmetraj al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", dar şi în "Francesca", regizat de Bobby Păunescu, film a cărui premieră oficială va avea loc vineri 2 octombrie şi care va închide prima ediţie a Festivalului de Film de la Iaşi.Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+2 2voturi

Comentarii


  • Ieseanul - Bravo ei, e o actrita foarte buna, de un bun simt fenomenal.   
    Bravo ei, e o actrita foarte buna, de un bun simt fenomenal.

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele