"Mi-au furat filmul despre Revolutie!"

publicat:
14.04.09
in sectiunea:
trimite si altora
Regizorul roman sustine ca i s-a plagiat in Franta un documentar despre Revolutia din decembrie 1989 cu acordul institutiilor de aici.

Stefan Gladin este realizatorul primului documentar despre Revolutia romana "Ziua cea mai scurta (Fuga)" lung de 90 minute. O parte din materialul cinematografic a aparut fara drept intr-un film francez realizat de firma Sunset Press documentarul "Ultima zi a lui Nicolae Ceausescu". Este vorba in special de episodul in care se vorbeste despre moartea violenta a lui Nicolae Ceausescu. Gladin reclama
furtul si trimite firma franceza in judecata iar procesul se judeca la o instanta franceza respectiv La Grande Instance de Nanterre. Instanta ii da castig de cauza lui stefan Gladin in decembrie 2007 printr-o decizie definitiva care arata ca dreptul de autor al regizorului roman a fost viciat. si-a rezolvat treaba cu partea franceza acum trebuie sa-l dea in judecata pe cel care i-a vandut productia din Romania.


Practic justitia franceza recunoaste ca stefan Gladin a fost plagiat iar drepturile sale morale – prejudiciate. Pana aici totul este clar. Insa regizorul pagubit incearca sa afle cine din Romania si-a permis sa-i vanda/doneze bucati din film fara sa-i ceara acordul. Acesti judecatori lasa deschisa posibilitatea pentru posesorii drepturilor patrimoniale sa-si revendice printr-o alta actiune prejudiciile create.
Documentarul a fost realizat pe baza unui contract datat 26 aprilie 1990 incheiat intre Studioul cinematografic "Alexandru Sahia" in calitate de furnizor si Centrala Romania Film prin care furnizorul se obliga sa "execute" filmul. La finalizare productia a fost difuzata de Romania Film in cinematograful Scala si prezentata pe postul public de televiziune. Potrivit
acestui contract drepturile patrimoniale asupra documentarului sunt ale fostei Romania Film astazi intitulata RADEF Romania Film care ar trebui sa si le apere deferindu-l instantei pe cel vinovat pentru crearea acestui plagiat.


RADEF Romania Film se afla de cativa ani intr-o situatie ingrata fiind condusa de directori interimari ramasa fara salile de cinema si chiar fara sediu macinata de greve sindicale si de lipsa unui fond. Mai mult plateste miliarde de lei vechi mai multor autori carora li s-a incalcat dreptul la proprietate intelectuala iar instantele romanesti au decis sa fie despagubiti. Din bugetul public evident dar tot acolo au ajuns inainte si banii proveniti din difuzarea acestor productii.

Gladin cere despagubiri dar nu ii raspunde nimeni
In situatia data stefan Gladin se adreseaza si Centrului National al Cinematografiei (CNC) care potrivit legislatiei romanesti ar trebui sa detina toate filmele indiferent de genul lor. Acest lucru este prevazut de OUG 39/2005: filmele de toate genurile "realizate pana in 1997 cu finantare
de la bugetul de stat de la bugetul unor unitati de stat (...)" se afla in "proprietatea publica a statului" (conform Art. 63 din ordonanta). Tot aici se precizeaza ca "bunurile din patrimoniul public al statului enumerate la alin. 1 (lungmetraje si scurtmetraje de fictiune documentare sau animatie etc. conform lit. a alin. 1 – n.r.) se afla in administrarea Centrului National al Cinematografiei".
Insa directorul general al CNC Eugen serbanescu ne-a declarat ca la inceputul anilor ’90 patrimoniul apartinea Romaniei Film bunuri pe care aceasta nu le-a predat niciodata CNC-ului. si in raspunsul sau catre regizor serbanescu arata ca institutia sa "nu se poate implica in acest litigiu (...) neavand calitatea procesuala" aceasta apartinandu-i RADEF potrivit legii de infiintare a regiei.
Directorul interimar RADEF Romania Film Elena Incrosnatu ne-a spus ca de fapt institutia pe care o conduce a avut dreptul juridic sa preia si sa depoziteze filme romanesti dar nu a dispus niciodata de asemenea spatii. Legea cerea dar nu exista posibilitatea aplicarii ei. Nimic nu o impiedica insa sa apere acest patrimoniu de film romanesc!

Cine apara proprietatea in cinematografie?
Regizorul stefan Gladin sustine ca: "Acest film n-a fost niciodata negociat cu o terta firma franceza ca nu se poate gasi nici o urma a unui eventual transfer bancar in conturile lor in 1990 cand se pretinde ca s-ar fi efectuat tranzactia ca nu exista nici un contract de cesiune partiala sau totala a drepturilor asupra acestui film si ca in lipsa unui asemenea contract nici un contabil-sef din Romania acelui an 1990 nu ar fi putut autoriza trimiterea imaginilor catre francezi". Ba chiar Romania Film atesta in doua randuri in 2005 si 2007 ca acest film n-a fost niciodata vandut partial sau total vreunui francez. Se poate prezuma ca aceste imagini au intrat in posesia lor ilicit deci culpabil.


Intre timp autorul documentarului s-a adresat la inceputul lunii februarie a.c. si ministrului Culturii Theodor Paleologu fiindca Ministerul Culturii are calitatea de coordonator al celor doua structuri mai sus mentionate in speranta ca "poate indrepta lucrurile". stefan Gladin face precizari referitoare la "autoritatea de lucru judecat pe care aceasta decizie a capatat-o" (rezultatul procesului din Franta) atentionand ca decizia totusi "nu poate tine nelimitat". In plus regizorul precizeaza "ca se poate pretinde drept despagubire de la cel care a comis acest fapt suma de 100.000 de euro" din care "sa primesc partea legala ce mi se cuvine".


Pentru ca nu se poate dovedi cine ar fi administrat productiile realizate imediat dupa 1989. Potrivit legilor in vigoare era datoria societatii Romania Film dar aceasta nu avea posibilitatea depozitarii si administrarii filmelor. Atunci cine avea acces la productii? Cine putea sa le inchirieze sau chiar sa le ofere spre difuzare? Acesteia i s-a substituit din anul 2005 Centrul National al Cinematografiei.
si totusi "mi-au furat filmul despre Revolutie" spune stefan Gladin "si cineva din tara asta trebuie sa raspunda pentru acest lucru". Revenim: potrivit legilor in vigoare proprietarul
este CNC cel care detine drepturile patrimoniale ale filmului romanesc realizat si pana in 1997 si dupa acest an. "De ce aceasta institutie nu vrea sa continue actiunea de recuperare de ce nu-si apara proprietatea?" se intreaba regizorul.


"In ianuarie 1990 Guvernul Romaniei nu avea inca stampila"
Stefan Gladin: "In ianuarie 1990 Guvernul Romaniei nu avea inca stampila de aceea Petre Roman primul-ministru isi autentifica semnatura cu ajutorul letrasetului cu numele sau. Dar el nu a putut semna hartia care ma interesa pe mine fara semnatura prealabila a lui Silviu Brucan care mai detinea inca o functie in aparatul puterii. Era inainte de sfarsitul primaverii acelui an cand a demisionat. Aceasta hartie a fost inaintata generalului Nicolae Militaru ministrul Apararii ministrului de Interne pentru care a semnat generalul Jean Moldoveanu seful Politiei Romane.


Ea a trebuit sa ajunga pe 09.01.1990 la procurorul general al Romaniei am fost prima persoana care a intrat in cabinetul lui Gheorghe Robu dupa numirea lui care se produsese putin inainte.
Paradoxul istoriei a fost ca atunci cand filmarile au fost incheiate in martie din toate aceste semnaturi cu exceptia celei a primului-ministru si a directorului studioului Decebal Mitulescu nici una nu mai era valabila Brucan demisionase generalul Militaru de asemenea generalul Moldoveanu fusese nevoit sa-si paraseasca postul nu mai tin minte de ce.
Consider inca din martie 1990 cand am chemat puterea la vizionare conform angajamentului ca acest document
este istorie".

Peste 200 de documentare
Stefan Gladin (nascut in 1952 in Bucuresti) a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" in 1979 sectia Imagine de film si televiziune; a lucrat la Studioul Cinematografic "Alexandru Sahia" iar din 1992 s-a transferat la TVR. A realizat peste 200 de filme documentare si mai multe productii ca autor independent. Este membru al Uniunii Cineastilor si nu a facut niciodata parte dintr-un partid politic.Autor: Romania Libera

Sursa:Romania Libera

Voteaza:
+3 3voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele