Minimalismul triumfator la Berlinala
383 de lungmetraje in peste 1200 de proiectii si 270 de mii de spectatori record absolut al celor 59 de editii de pana acum festival incununat sambata cu gala finala de la Berlinale Palast in cursul carora in fata a 1600 de invitati juriul a comunicat Palmaresul. Iata un bilant incurajator chiar si pentru aceste vremuri mai putin favorabile artei.
Daca ar fi sa facem o sumara analiza am vedea ca selectia Berlinalei a mers anul acesta in doua directii contrare: de o parte filme intimiste "mici" iar de cealalta tablouri de anvergura planetara de regula de puternica vocatie politica daca nu chiar uneori redundant teziste.
Imediat dupa primele recompense anuntate s-a constatat ca filmele "minimaliste" cum li se spune la noi au avut castig de cauza in fata juriului prezidat de actrita britanica Tilda Swinton.
Cu exceptia e adevarat a Ursului de Aur pentru scenariu atribuit lui Over Moverman si Alessandro Camon pentru "The Messenger" despre un cernit mesager care transmite rudelor celor cazuti "condoleantele" Ministrului de razboi. Cu pieptul plin de decoratii cu tinuta soldateasca ireprosabila el trebuie sa faca fata reactiilor imprevizibile ale celor indoliati. Intr-o zi mesagerul e pus in fata dilemei de a se fi indragostit de femeia unui defunct camarad.
Daca acest film era presimtit oricum ca unul dintre favoritii competitiei neasteptat a fost destinatarul traditionalului Premiu Alfred Bauer (in memoria creatorului Berlinalei): el a rasplatit ex-aequo un veteran al regiei cu 60 de ani la activ (Andrzej Wajda cu "Tatarak") si un tanar la primul sau lungmetraj (uruguaianul Adrian Binez pentru comedia sa "Gigante").
Debutul regizorului roman Radu Jude a cucerit distribuitorii de film obtinand Premiul Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai (C.I.C.A.E.) pentru lung metrajul "Cea mai fericita fata din lume" (foto).
Scenariul peliculei inspirat din intamplari adevarate urmareste povestea unei tinere care castiga o masina in urma unei campanii promotionale la sucuri racoritoare. Ceea ce se anunta drept un eveniment norocos din viata fetei se dovedeste a fi in cele din urma o situatie dureroasa in urma careia relatiile familiei vor fi reanalizate atat de "fericita" castigatoare cat si de parintii ei.
O surpriza placuta a fost Ursul de Argint acordat creatorilor sunetului filmului "Katalin Varga" "pentru importanta contributie artistica " in domeniul ambiantei sonore.
Ursii de interpretare s-au dus catre africanul Sotigui Koyate din filmul "London River" al lui Rachid Bouchareb si desi unii presupuneau ca pentru cea mai buna interpretare feminina va fi aleasa partenera sa din film comedianta britanica Brenda Blethyn optiunea juriului a fost actrita austriaca Birgit Minichmayr pentru rolul din filmul germanului Maren Ade "Alle Anderen".
Cea mai buna regie apartine in acest an iraniencei Asghar Farhadi pentru "Darbarey Elly" film care pana la un punct aminteste de Aventura lui Michelangelo Antonioni iar Marele Premiu al Juriului a fost impartit "frateste" de doua filme prezente deja in Palmares "Alle Anderen" scurtcircuitare a doua cupluri cu optiuni de viata diferite si originalul "Gigante" despre voaierism si timiditate in dragoste.
Surpriza cea mare a fost insa aurul de care a beneficiat
una dintre cele mai bizare pelicule prezente in competitie: "La teta asustada" de peruana Claudia Llosa. Eroina ei Fausta are hemoragii nazale fiindca pentru a se sustrage amenintarii cu violul in timpul dictaturii si-a introdus in vagin un cartof. Tuberculul i-a inflamat uterul si continua sa se dezvolte. Filmul a fost puternic controversat unii vazand in el o etnologie a bulbului altii admirandu-i originalitatea si austeritatea bressoniana iar o alta parte a comentatorilor apreciind angajarea politica sugerata abil de autoare care intr-o notita anexa aminteste de cele 70 000 de asasinate inregistrate in timpul Razboiului Civil ca si cum acestea ar putea avea vreo legatura cu fantasmagoria "metaforica" a fabulei. Nu cred ca publicul nostru va avea prilejul sa vizioneze ciudatul film peruano-hispanic. In schimb cel putin trei productii laureate de "festivalul ursilor" au asigurata deja distributia in Romania: "London River" "The Messenger" si desigur "Katalin Varga" productia casei bucurestene Libra-Film .
Tudor Caranfil BERLIN
Daca ar fi sa facem o sumara analiza am vedea ca selectia Berlinalei a mers
Imediat dupa primele recompense anuntate
Cu exceptia
Daca acest film era presimtit oricum ca unul dintre favoritii competitiei
Debutul regizorului roman Radu Jude a cucerit distribuitorii de film
Scenariul peliculei
O surpriza placuta a fost Ursul de Argint acordat creatorilor sunetului filmului "Katalin Varga"
Ursii de interpretare s-au dus catre africanul Sotigui Koyate din filmul "London River" al lui Rachid Bouchareb si
Cea mai buna regie apartine
Surpriza cea mare a fost
una dintre cele mai bizare pelicule prezente in competitie: "La teta asustada" de peruana Claudia Llosa. Eroina ei
Tudor Caranfil
Comentarii