Ne aşteaptă un Cannes bogat

publicat:
14.04.09
in sectiunea:
trimite si altora
Anul acesta românii au trimis la festivalul de pe Coasta de Azur filme de Corneliu Porumboiu Cristian Mungiu sau Bobby Păunescu.

Cu zece zile înaintea anunţului oficial publicaţiile străine se lansează în speculaţii despre ce ne va servi Cannes-ul anul acesta între 13 şi 24 mai. Se pare că 2009 i-a pus la grea încercare pe organizatori fiind anul în care cei mai mulţi dintre „răsfăţaţii” festivalului de pe Coasta de Azur şi-au terminat filmele. Începând cu Quentin Tarantino şi al său „Inglorious Basterds” (despre care se ştie deja că va rula în competiţie potrivit „Variety”) şi trecând pe la Jane Campion Pedro Almodovar Lars von Trier Michael Moore Steven Soderbergh Michael Haneke sau Jim Jarmusch toţi şi-au înscris producţiile în competiţia de pe Croazetă. România intră şi ea în forţă în rândul aspiranţilor la o selecţie în festival cu câteva titluri promiţătoare.

Şi-au trimis filmele la Cannes regizorii Corneliu Porumboiu („Poliţist adjectiv”) Cristian Mungiu („Amintiri din Epoca de Aur”) Răzvan Rădulescu („Felicia înainte de toate”) Constantin Popescu („Portret al luptătorului la tinereţe”) sau Bobby Păunescu („Francesca”). Îşi încearcă norocul pe Croazetă se pare şi Ioan Cărmăzan cu „O secundă de viaţă” sau Mariu Th. Barna cu filmul „Casanova identitate bles t emată” - în principiu majoritatea celor care şi-au finalizat peliculele recent.

„Poliţistul” lui Porumboiu

Cristian Mungiu cu „Amintiri din Epoca de Aur” este primul nume românesc anunţat de presa străină ca fiind unul dintre cele luate în calcul de selecţioneri. Fiind un film colectiv alcătuit din şase scurtmetraje regizate de patru cineaşti - Mungiu Ioana Uricaru Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu - un format neobişnuit pentru competiţia oficială acesta ar putea rula într-una dintre celelalte secţiuni.

Zvonurile dau ca aproape sigură totodată selecţia „falsului policier” al lui Corneliu Porumboiu (premiat cu Camera d’Or în 2006 pentru „A fost sau n-a fost?”) „Poliţist adjectiv” cu Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov în distribuţie. Povestea unui poliţist de provincie care pus în postura de a condamna un adolescent pentru o infracţiune măruntă nu mai crede în legea pe care trebuie s-o aplice a fost menţionată şi de publicaţia franceză allocine.com printre posibilele candidate.

Familia Depardieu reunită pe Croazetă

Şanse serioase ar avea şi doi debutanţi: Constantin Popescu cu drama „Portret al luptătorului la tinereţe” despre Gavrilă Ogoranu unul dintre luptătorii din rezistenţa anticomunistă şi scenaristul Răzvan Rădulescu care a regizat împreu nă cu Melissa de Raaf „Felicia înainte de toate”.

Citeste tot in Evenimentul ZileiAutor: Florentina Ciuverca

Sursa:Evenimentul Zilei

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele