Nicolae Mandea, despre selectia CND 2012

publicat:
14.05.12
in sectiunea:
trimite si altora
Nicolae Mandea, despre selectia CND 2012
Nicolae Mandea, membru al juriului CND 2012 alaturi de Oana Borș, Ion Cocora, Dan-Marius Zarafescu si Codruța Popov, ne-a raspuns la cateva intrebari despre piesele inscrise anul acesta in Concursul National de Dramaturgie (CND):

Numiti cele mai bune trei texte pe care le-ati citit, in afara de textul selectionat.
N.M.: Au fost doua, patru texte.
Si ceilalti membri ai juriului mai aveau doua-trei texte, dar nu coincideau si atunci a fost imposibil de selectat. Doar pentru doua voturi un text nu putea fi considerat selectat.
Singurul text care a avut unanimitate ca selectie a fost cel citit ("Jerry nu castiga intotdeauna!", de Cristian Todică, n.r.).


Greseli frecvente pe care le fac dramaturgii?
N.M.: Se observa in continuare frecvent faptul ca cei care trimit textele sunt autori care nu au contact clar cu teatrul.
Au constiinta faptului ca scriu un text, dar nu au foarte clar constiinta faptului ca scriu pentru teatru.
Unele texte aveau calitati literare, dar care mai degraba intrau in contradictie cu teatralitatea lor.

Am mai recunoscut unele texte care au mai fost trimise pe la alte concursuri, deci probabil ca sunt unii autori care-si incearca de mai multe ori norocul cu acelasi text, si-atunci normal ca n-aveau cum sa respecte tema, dar problema nu era asta. Pana la urma, unde nu ar fi dat norocul sa se intample sa descoperim o piesa foarte buna, chiar daca in afara temei.


Care este criteriul dumneavoastra principal, in functie de care considerati ca o piesa este buna?
N.M.: Cea mai importanta idee dupa parerea mea este aceea ca o piesa este in primul rand o propunere. Ceea ce nu o transforma intr-un scenariu, nu inseamna ca este doar schita unei piese, dar inseamna ca acest text reprezinta propunerea care face ca autorul sa intre intr-un colectiv de creatie teatrala care-si propune la randul lui sa transforme in spectacol acea piesa, a carei forma se va modifica in cadrul unui proces de creatie.

Ceea ce nu inseamna ca autorul isi pierde proprietatea textului, el oricum ramane proprietarul textului. Asa cum un regizor bun asculta o multime de lucruri de la actori in timpul repetitiilor, asa cum scenograful ramane autorul scenografiei daca lucreaza impreuna cu regizorul, iar cel mai flagrant exemplu mi se pare acela in care nimeni nu poate spune ca a creat costumele unui spectacol pana cand nu vede cum cad ele pe actori si cum apar in momentul cand actorul se misca.
Pana la urma legea teatrului e asta: se verifica pe scena.

Cel mai important lucru este sa declanseze un proces de creatie teatrala al unei echipe, din care fac parte toti ceilalti, actori, regizori, scenografi, coregrafi samd.
Autor: Redactia

Voteaza:
-11 17voturi

Comentarii


 • Guest - Pana la urma nu a fost aleasa nicio piesa.   
  Pana la urma nu a fost aleasa nicio piesa. Poate asta s-a dorit. Daca tot este concurs, consider corect ca selectia sa se faca din oferta!
 • Observator - Prea mult zgomot pentru nimic! Mult trambitatul concurs   
  Prea mult zgomot pentru nimic! Mult trambitatul concurs s-a dovedit pana la urma o cacealma. Eu cred ca piesele trimise nici macar nu au fost cititte...
 • Observator - Ha,ha! Ce raspuns inteligent la intrebarea capcana.   
  Ha,ha! Ce raspuns inteligent la intrebarea capcana. "Numiti cele mai bune trei texte pe care le-ati citit, in afara de textul selectionat. N.M.: Au fost doua, patru texte." Penibil.
 • Puck - Sunteti copii; oamenii aia din juriu sunt insi ok;   
  Sunteti copii; oamenii aia din juriu sunt insi ok; daca nu au premiat inseamna ca nu au avut ce; nu poti selectiona pentru premiu piese care, in fond, nu merita asa ceva; in general azi cine scrie bine gaseste teatru fara sa mai trimita la concursuri, festivaluri, etc.; in rest, a hahai ca un creetin nu e un argument solid intr-o demonstratie
 • Guest - Ai fost in juriu, Puck? Cand se organizeaza concurs de   
  Ai fost in juriu, Puck? Cand se organizeaza concurs de admitere la o facultate se alege candidati din cei prezenti la concurs sau nu? Se scriu piese de teatru oribile, fara nicio valoare! Replici fara sens, limbaj vulgar, spectatorul nu intelege nimic! Nu mai face pe desteptul cu noi!Corect era sa se ofere un clasament din ceea ce au primit! Daca juriul are bun simt va face asta!
 • Puck - auzi smart ass:) ai citit tu tot ce se scrie in Romania in   
  auzi smart ass:) ai citit tu tot ce se scrie in Romania in materie de teatru? ti-au aterizat pe masa de bucatarie printre feliile cu untura toate textele astea? dar tu ai fost in vreun juriu? macar la un concurs de miss vaca 2012? vorbesti ca sa... PS : si, apropos, servesti o colectivitate? o secta? cine sunteti "noi"?
 • Guest - Este sub demnitatea mea sa iti raspund folosind un limbaj   
  Este sub demnitatea mea sa iti raspund folosind un limbaj similar tie! Zii Puck, trage apa si tot mai ramane!!!
 • Guest - In schimb, tu, Puck, ai fost concurent la Miss handicap!   
  In schimb, tu, Puck, ai fost concurent la Miss handicap!
 • Nenea Iancu - Puck e un pic mai notoriu decat tine, punk.   
  Puck e un pic mai notoriu decat tine, punk. Fugutza la biblioteca si afla despre dansul. PS : eu as scrie corect acel "zii", genious...
 • Guest - Nene Iancule, descide repede o gramatica sa vezi daca   
  Nene Iancule, descide repede o gramatica sa vezi daca notoriu are grad de comparatie, ca pretinzi ca esti cultura intruchipata!

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele