O lună de film artistic şi documentar

publicat:
04.05.09
in sectiunea:
trimite si altora
Festivalul filmului european se desfăşoară în patru oraşe din România între 7 şi 31 mai. Proiecţiile vor avea loc în trei cinematografe din Bucureşti între 7 şi 17 mai precum şi în Braşov Timişoara şi Iaşi între 15 şi 31 mai.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) iar selecţia filmelor a fost realizată cu sprijinul ambasadelor şi cuprinde producţii de ficţiune şi documentare. Partenerii sunt Reprezentanţa Comisiei Europene în România Uniunea Cineaştilor din România şi Muzeul Ţăranului Român (MŢR) cu sprijinul Independenţa Film şi New Films.

Braşov gazdă pentru prima oară

La Bucureşti filmele vor putea fi văzute la Cinema Studio şi la MŢR unde vor avea loc proiecţii atât în aer liber cât şi în interior la Cinematograful Regizorului Român.

Festivalul va continua în Braşov în perioada 15 - 17 mai la Centrul Cultural Reduta în Timişoara între 21 şi 24 mai la Cinema City şi în Iaşi între 28-31 mai la Cinema City. Dacă la Timişoara şi Iaşi festivalul se află pentru al şaselea an consecutiv la Braşov manifestarea are loc în premieră absolută.

Cea de-a XIII-a ediţie a festivalului îşi propune să celebreze diversitatea europeană oferind publicului cinefil pelicule de tot felul marea majoritate în premieră în România.

„GomoRra“ deschide festivalul

Evenimentul va debuta în Capitală joi 7 mai de la ora 19.30 la Cinema PRO cu proiecția cunoscutei pelicule „Gomorra“ (2008) în regia lui Matteo Garrone după romanul omonim al lui Roberto Saviano. Autorul se află de la sfârşitul anului 2006 sub protecţia poliţiei ca urmare a ameninţărilor primite de la capii lumii interlope din Italia după publicarea cărţii.

Jude şi Gabrea invitaţi speciali

În cadrul festivalului va avea loc şi premiera oficială a filmului „Cea mai fericită fată din lume” (2009) debutul în lungmetraj al regizorului Radu Jude. De altfel acesta va fi prezent la majoritatea proieţiilor filmului său: în 8 mai la Bucureşti la Cinema PRO şi în 28 mai la Iaşi la Cinema City. Şi Radu Gabrea va fi de faţă la Cinema Studio din Capitală în 14 mai la proiecţia peliculei sale „Călătoria lui Gruber”.

Marian Crişan promovează evenimentul

Câştigătorul Premiului Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Cannes - 2008 Marian Crişan este ambasadorul onorific al festivalului din acest an. El a realizat spotul de promovare al evenimentului consolidând astfel tradiţia constituită de Cristi Puiu Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu.

Citeste tot in Adevarul.Autor: Adevarul

Sursa:Adevarul

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele