O româncă a câştigat la New York premiul pentru costum de teatru

publicat:
05.05.09
in sectiunea:
trimite si altora
Scenografa Marina Drăghici a obţinut un premiu Lortel cea mai importantă distincţie acordată producţiilor off-Broadway pe scena teatrală newyorkeză pentru costumele pe care le-a creat pentru spectacolul "Fela" anunţă site-ului oficial al premiilor. Ea a fost nominalizată pentru scenografia şi costumele spectacolului "Fela!" sem­nat de coregraful Bill T. Jones şi pus în scenă la Teatrul 37 Arts din New York.
Spectacolul bazat pe viaţa şi mu­zica legendei africane Fela Ani­kulapo Kuti creatorul afro-beat-ului a avut premiera off-Broadway în sep­tembrie anul trecut şi s-a bucurat de succes în rândul publicului şi criticilor din New York.

Pentru scenografia şi picturile murale care au acoperit pereţii Tea­trului 37 Arts unde s-a jucat spectacolul Fala până pe 5 octombrie 2008 Marina Drăghici a colaborat cu street-artiştii români Omar Nu­clear Fairy şi IRLO. Cei trei sunt autorii expoziţiei găzduite de galeria Institutului Cultural Român din New York Freedom for Lazy People care a stârnit dezbateri aprinse în România anul trecut.

Scenografia s-a bucurat de aprecieri pozitive peste Ocean. Astfel „Variety“ a apreciat dependenţa mon­tării de mediu criticul David Rooney lăudând amplasarea unor panouri de fier decorate cu imagini naive cu forme inspirate de Miro şi portrete ale lui Martin Luther King jr. Malcolm X Muhammad Ali şi al lui Funmilayo. “Marina Drăghici merită laude în special pentru decorul plin de tablouri murale la fel ca şi pentru costumele pline de culoare numeroase şi şocante” a titrat şi Associated Press. Marina Drăghici a absolvit Univer­sitatea de Artă din Bucureşti la secţia Pictură şi Costum pentru ca ulterior să-şi completeze studiile peste Ocean la Yale School of Drama cu specializare în Costum şi Scenografie. Artista este mama unui băiat adolescent şi este reprezentată în SUA de o agenţie de impresariat. Ea a semnat costumele pentru producţii de film şi televiziune inclusiv pentru serialul Dexter difuzat în prezent în România dar şi pentru reclame operă şi teatru. De altfel Drăghici a lucrat cu Andrei Şerban pentru spectacolul Hamlet pus în scenă de regizor la The Joseph Papp Public Theatre.

Alături de nominalizările româncei spectacolul "Fela!" a obţinut şi premiile Lortel pentru cel mai bun musical şi cel mai bun coregraf (Bill T. Jones). Premiile Lortel au fost înfiinţate în 1985 în onoarea actriţei şi producătoarei Lucile Lortel şi reprezintă cea mai importantă distincţie acordată producţiilor off-Broadway pe scena teatrală newyorkeză.Autor: Gandul

Sursa:Gandul

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele