Peste 20 de spectacole si peste 200 de actori la Festivalul Atelier 2008 din Baia Mare

publicat:
10.06.08
in sectiunea:
trimite si altora
Peste 20 de spectacole si peste 200 de actori la Festivalul Atelier 2008 din Baia Mare
Festivalul International de Teatru Atelier este aproape de gongul celei de-a 16-a editii care incepe in data de 15 iunie in Baia Mare. Manifestarea culturala neconventionala isi propune sa prezinte noile tendinte in dramaturgie regie scenografie coregrafie si arta actorului. Directorul festivalului regizorul Radu Macrinici a declarat ca publicul din Baia Mare este avizat si a dovedit acest lucru la anterioarele editii ale Atelier-ului. ”Baia Mare nu mai este acel oras minier care era pe vremuri” a punctat Radu Macrinici.

Editia 2008 a festivalului Atelier include in program peste 20 de spectacole ale trupelor de teatru din Romania si din afara tarii iar pe scena baimareana vor juca peste 200 de actori. Printre spectacolele care s-au jucat cu casa inchisa in strainatate si care vor fi prezentate publicului baimarean in perioada 15-22 iunie au fost date ca exemplu ”Mantaua” dupa Gogol (20 iunie orele 18.00 – 19.20 – scena Teatrului Municipal Baia Mare – spectacol in limba engleza) – jucat de Credo Theatre din Sofia (Bulgaria) si ”Fotel” (17 iunie orele 20.40 – 21.40 – scena Teatrului Baia Mare – spectacol in limba maghiara) – jucat de Teatrul Moricz Zsigmond din Nyiregyhaza (Ungaria).

Radu Macrinici a spus ca ”spectacolul «Mantaua» a facut inconjurul lumii iar piesa maghiarilor a fost printre primele 10 ale stagiunii actuale din Ungaria. De asemenea mai trebuie vazute si piesele lui Radu Afrim”. El a mai spus ca un loc special il va avea si Teatrul Municipal Baia Mare care figureaza in program cu piesele ”Portugalia” ”Caligula” si ”Istoria comica a doctorului Faust” ultimul fiind transmis in direct de postul de televiziune TVR Cultural in 19 iunie de la ora 19.00.

Despre piesa ”Portugalia” – a carei directie artistica ii apartine lui Victor Ioan Frunza directorul artistic al teatrului Nicolae Weisz a declarat ca ”va fi un succes al stagiunii urmatoare”. ”A fost jucata in multe tari si chiar s-a facut un film dupa aceasta piesa a lui Zoltan Egressy. Povestea este cat se poate de contemporana chiar daca se refera la realitatile din Ungaria. Piesa are insa insemnatate si la noi si corespunde actualitatii din tara” a spus acesta.

Festivalul Atelier 2008 este organizat de Teatrul Municipal Baia Mare şi Fundaţia Liga pentru Teatru. Aceasta este cel mai vechi festival teatral din Romania iar in cadrul lui vor fi prezente teatre din Austria Ungaria Japonia Bulgaria Anglia si Romania.

Programul festivalului mai cuprinde un atelier de dramaturgie colocvii si conferinte lansari de carte Portrete in Atelier (dedicate regizorului Radu Afrim si Teatrului Independent 74 din Târgu Mureş) şi colocviul ”Atelier Antonin Artaud” consacrat implinirii a 60 de ani de la disparitia marelui om de teatru si care va include o sesiune internationala de comunicari cu participanti din Franta Ungaria Grecia Bulgaria si Romania.

Radu Macrinici a mai aratat ca si-ar fi dorit sa poate face mai multa campanie festivalului dar campania electorala l-a impedicat. El a aratat ca lipirea afiselor cu programul manifestarii culturale a intarziat pentru ca nu mai era loc pentru acestea din cauza portretelor candidatilor la alegeri si a aratat ca ”daca ar fi fost si turul II ar fi fost un dezastru”.Autor: Meda Muntean

Sursa:emaramures.ro

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele