Piesa romaneasca pe scena - idei in dezbatere

publicat:
18.02.10
in sectiunea:
trimite si altora
Piesa romaneasca pe scena - idei in dezbatere
Miercuri, 17 februarie, a avut loc la TNB o dezbatere despre dramaturgia romaneasca.

Au fost prezenti la eveniment criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu si Alice Georgescu, regizoarea si profesorul universitar Sanda Manu, actorul si regizorul Radu Beligan, si, bineinteles, mai multi dramaturgi, si actorul si directorul TNB Ion Caramitru.

Printre temele abordate s-au numarat oportunitatea unor masuri protectioniste pentru dramaturgia romaneasca (vezi initiativa Caraman), violenta limbajului din noua dramaturgie, relatia directorilor de teatru cu piesa romaneasca, dar si oportunitatea mutarii dramaturgiei romanesti de sub tutela USR sub tutela UNITER.


Olga Delia Mateescu propune un teatru dedicat spectacolelor-lectura din piese romanesti

Actrita si scriitoarea Olga Delia Mateescu a propus infiintarea unui teatru dedicat special spectacolelor-lectura din texte romanesti, urmand modelul francez.

O opinie contrara a fost exprimata de regizoarea si profesorul universitar Sanda Manu: "Nu mi se pare normal sa avem un teatru ca in Franta, unde sa se valideze sau sa se invalideze ceva". Sanda Manu a precizat ca un astfel de sistem de validare ii aduce aminte de perioada comunista.


Mircea M. Ionescu: "o sectie de dramaturgie in cadrul UNITER"

Mircea M. Ionescu a sugerat infiintarea unei sectii de dramaturgie in cadrul UNITER, sperand ca trecerea de sub tutela Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) sub tutela UNITER ar avea un efect pozitiv.
Dramaturgul a afirmat ca interesul USR fata de sectiunea dedicata dramaturgiei este minor in comparatie cu interesul acordat celorlalte ramuri ale USR.


Despre limbaj, cu gratie

A fost atinsa si problema limbajului din dramaturgia noua, unii vorbitori exprimandu-si dezaprobarea cu privire la violenta de limbaj.
Regizoarea Sanda Manu a transat elegant problema: "E vorba de idee, indiferent dacă o transmiti cu şubă sau in pielea goală."


Stefan Caraman: "Marile esecuri in teatrul romanesc au venit cu piese straine"

Dramaturgul Stefan Caraman, initiatorul unei propuneri legislative care prevedea ca 30% din repertoriul teatrelor sa fie alcatuit din piese de teatru romanesti contemporane, a mentionat ca "marile esecuri in teatrul romanesc au venit cu piese straine".
Caraman a remarcat faptul ca in ultimii 3-4 ani s-au jucat aproximativ 40 de piese romanesti in teatrele autohtone, o cifra minora in comparatie cu totalul de piese jucate.
Stefan Caraman a mai spus si ca ar fi bine sa existe o mai buna comunicare intre dramaturgi si directorii de teatre, atragand atentia ca, atunci cand un dramaturg trimite o piesa unui director de teatru, rareori primeste o reactie.


Ion Caramitru: "Cand mi-a venit o piesa romaneasca buna, am luat-o cu fulgi cu tot si am mancat-o"

Ion Caramitru si-a exprimat din nou, e drept ca in mod indirect, scepticismul cu privire la calitatea dramaturgiei romanesti, declarand ca atunci cand gaseste o piesa romaneasca de calitate nu ezita sa o includa in repertoriu: "Cand mi-a venit o piesa romaneasca buna, am luat-o cu fulgi cu tot si am mancat-o."

Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+6 6voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele