Radu Gabrea, premiat pentru "Calatoria lui Gruber"

publicat:
17.11.09
in sectiunea:
trimite si altora
Radu Gabrea, premiat pentru
Filmul "Calatoria lui Gruber" i-a adus regizorului Radu Gabrea premiul pentru cel mai bun regizor in cadrul Festivalului International de Film Levante, desfasurat in Italia, la Bari, in perioada 7 - 14 noiembrie 2009.

Scenariu original de Razvan Radulescu si Alexandru Baciu

"Calatoria lui Gruber" a avut premiera romaneasca in septembrie 2009. Filmul trateaza tema delicata a "pogromului de la Iasi" din vara lui 1941, care s-a desfasurat cu ajutorul asa-numitelor "trenuri ale mortii".

Filmul porneste de la un personaj real - scriitorul si ziaristul italian Curzio Malaparte (autorul celebrelor carti "Kaputt" si "Tehnica loviturii de stat"), si de la o vizita care chiar a avut loc in acea perioada:

La cateva zile dupa inceperea razboiului impotriva URSS, in iunie 1941, scriitorul si ziaristul italian Curzio Malaparte (interpretat in film de Florin Piersic Jr.), soseste in Iasi.
Pentru ca sufera de o alergie, Malaparte apeleaza la doctorul Gruber (Marcel Iures), si este prins intr-un context de imprejurari care fac din el un martor al pogromului din vara lui 1941.

Ca urmare a acestei experiente, scriitorul Curzio Malaparte a scris celebrul roman "Kaputt". Scenariul filmului "Calatoria lui Gruber" nu este insa o adaptare a acestui roman, ci este un scenariu original, realizat de Razvan Radulescu si Alexandru Baciu pe baza propriilor cercetari.


Florin Piersic Jr.: "Radu Gabrea este un tiran care umbla cu manusi"


Intr-un interviu pentru Mediafax, Florin Piersic Jr. povesteste despre lucrul cu Radu Gabrea:

"Gabrea îşi biciuieşte uneori actorii, au fost momente în care n-am fost de acord cu modul lui de operare, dar ceea ce contează e rezultatul final, aşa că mă-nclin în faţa lui, pentru că, oricâte stratageme ar fi folosit, i-a ieşit un film foarte valoros. Am avut la un moment dat o discuţie între patru ochi, l-am luat deoparte şi i-am explicat că trebuie să fie puţin mai afectuos cu mine, atâta vreme cât a mizat pe mine şi a avut încredere că pot să fac rolul ăsta. Am înţeles că sunt pe drumul cel bun de la o zi la alta. Într-o lună de zile, se creează un soi de complicitate între regizor şi protagonist, iar regizorul e din ce în ce mai atent ca actorul lui să aibă tot ce-i trebuie ca să poată performa. Discuţiile lungi au avut loc înainte de începerea filmărilor, pe platoul de filmare Gabrea doar îmi amintea câteva lucruri deja discutate şi dădea motor. Tot ce pot să spun acum e că m-aş bucura să mai lucrez cu el, la alt proiect." (Florin Piersic Jr.)Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+3 3voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele