Raspunsul UNITER cu privire la scrisoarea deschisa adresata de regizoarea Theo Herghelegiu

publicat:
27.04.12
in sectiunea:
trimite si altora
Scrisoarea deschisa adresata de regizoarea Theo Herghelegiu conducerii UNITER a primit astazi un raspuns din partea institutiei.

Redam mai jos textul raspunsului UNITER, semnat de domnul Cornel Todea, regizorul editiei de anul acesta a Galei Premiilor Uniter:

"Doamna Theo Herghelegiu,

Am citit scrisoarea dumneavoastra deschisa, adresata la UNITER domnului Caramitru, si nu am inteles de ce, cunoscand bine ca cel care a selectionat pentru prezentarea in Gala UNITER si cel care a decis sa renunte la prezentarea fragmentului din spectacolul „Supermarket” sunt eu, in calitate de regizor al editiei XX a Galei.

Citandu-va pe dumneavoastra, la „revolta, stupoarea si lehamitea mea in legatura cu incidentul care a a avut loc in seara de 23 aprilie” se adauga uimirea mea privind reprosurile adresate domnului Caramitru, dumneavoastra cunoscand exact defasurarea evenimentelor care au condus la decizia mea de a modifica programul Galei stabilit de mine, evenimente care nu au nici o legatura cu moderatorul Galei, domnul Ion Caramitru.

Raspunzand punctual celor 3 intrebari ale dumneavoastra, adresate domnului Caramitru, care ma privesc in realitate pe mine, va reamintesc:

„1. Că aţi avut probleme de comunicare cu echipa TVR şi nu aţi găsit formula optimă a decupajului pentru transmisiunea televizată?„

1. Da. Au fost probleme. Problemele de comunicare cu echipa TVR in privinta decupajului au fost determinate de faptul ca, avand la dispozitie pentru fragmentul din Supermarket un timp, duminica 22, de aproximativ 1 ora si unul de 1 ora, luni 23, in cadrul repetitiei generale de pregatire a galei de la ora 21,

A - duminica, din 12 interpreti au fost prezenti 10

si

B - luni, la singura repetitie ramasa, trupa a venit fara costumele de spectacol. Pentru o profesionista ca dumneavoastra nu este nevoie sa argumentez necesitatea a cel putin o repetitie cu costume, pentru a stabili lumina spectacolului, si nu este necesar sa subliniez imposibilitatea stabilirii unui decupaj in absenta unor interpreti.

„2. Că nu v-aţi luat timp să vizionaţi dvd-ul, ca să ştiti cum arată momentul şi să vă daţi seama din vreme că nu se potriveşte cu “ştaiful” Galei?”

2. DVD-ul a fost vazut, dar vizionarea lui nu putea suplini decupajul facut pe camere tv, in spatiul de desfasurarea al evenimentului. Cat despre „staiful” Galei, stiti bine, ca urmare discutiei avute cu dumneavoastra in momentul deciziei de renuntare la colaborare, problema reala era ca, in conditiile date, prezentarea fragmentului din spectacolul dumneavoastra ar fi compromis simultan si imaginea spectacolului „Supermarket” si momentul de deschidere al Galei. Nu se putea realiza, in timpul si in conditiile date, o transmisie profesionista.

„Staiful” s-ar fi compromis pentru amandoi.

„ 3. Că v-aţi trezit luni dimineaţă cu o dispoziţie ingrată şi n-au mai vrut muşchii dvs. să integraţi acest moment în program?”

Va raspund, ocultand nedelicatetea formularii dumneavoastra.

Luni, pana la momentul repetitiei, eram nelinistit din pricina volumului de lucruri ramase de rezolvat in repetitia de dupa-amiaza, care precedea transmisia. Nimic nu ma facea sa banuiesc necesitatea modificarii programului anuntat al Galei. Realizand, cu cateva ore inainte de emisie, ca nu exista sanse de a performa cu momentul SUPERMARKET, pe care mi-l doream ca „uvertura” spectaculoasa a Galei, am discutat cu compozitorul, domnul Eduard Jighirgiu, membru al echipei, cu care am tinut legatura pe toata durata colaborarii, i-am explicat ratiunile artistice care conduc la renuntarea la moment, si dincolo de sentimentul comun de regret pentru efortul echipei Supermarket si al meu pentru nerealizarea programului, am avut sentimentul ca am fost solidari in dorinta mentinerii unei stachete ridicate.

O clipa mai tarziu ati aparut, legitim afectata de situatie, intr-o stare de indignare ce interzicea dialogul. Afirmati ca

„Luni, la ora 16 şi 10 minute, cei 11 actori au fost trimişi acasă într-o manieră umilitoare, care denotă un profund diletantism precum şi o atitudine dispreţuitoare faţă de artiştii pe care uniunea condusă de dvs. pretinde a-i reprezenta. Li s-a comunicat doar că momentul nu mai intră în programul Galei, fără să li se dea vreo explicatie solidă... Ca să nu mai pomenim de scuze!„

Nu respectati adevarul. Va reamintesc ca am incercat sa va conving de faptul ca numai respectul pentru spectacolul dumneavoastra a condus la decizia renuntarii la colaborare, de vreme ce timpul nu permitea o transmisie care sa nu compromita
vizual lucrarea. V-am exprimat regretul meu si am insistat finalmente la a preciza ca poate, daca nu se rata repetitia de duminica, am fi avut mai multe sanse de succes.
Am subliniat ca difuzarea fragmentului de spectacol, cu orice pret, nu poate face decat rau reputatiei acestuia, data fiind ora de prime time la care ea avea loc. Ati intrerupt tentativa mea de a va ralia la hotararea de a gasi alt prilej de colaborare, plecand furioasa , rostind texte mai putin publicabile.

Am sperat ca, odata depasita reactia temperamentala, rational, voi avea castig. Scrisoarea dumneavoastra ma convinge ca m-am aflat in eroare.

Faceti caz de profesionalism, „din punctul meu de vedere, notiunea de profesionalism si sintagma Gala Pemiilor UNITER nu mai pot fi alaturate„

Neprofesional ar fi insemnat acceptarea unei transmisii TV. facute in afara rigorilor unui decupaj venit sa puna in valoarea actul scenic. Acuzatia de profund diletantism este pe nedrept ofensatoare, si cu greu poate fi scuzata prin lipsa de control a unei reactii violente si necontrolate.

Traiesc speranta ca echipa a inteles decizia ca venita strict din consideratie fata de munca ei de creatie, din respect pentru calitatea actului artistic, din constiinta ca imprejurarile nu ofereau nicio sansa unei transmisii pe masura asteptarilor – din lipsa suficienta de timp, si din neexploatarea lui la maxim.

Modesta proba a respectului fata de aceasta echipa este aceea de a gasi formula de a oferi, desi in Gala nu au fost prezenti, o modica compensatie materiala din contract.

In incheiere nu pot sa nu subliniez respectul pe care il port fata de realizatorii de „teatru independent” si dincolo de regretabila stare conflictuala cu dumneavoastra, sa nu sper intr-un dialog viitor in care logosul sa isi regaseasca suveranitatea.

Cornel Todea"Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+8 24voturi

Comentarii


  • Mihai - Nu imi place cand cineva ofera explicatii de acest gen!   
    Nu imi place cand cineva ofera explicatii de acest gen! hai sa lasam cuvintele pompoase si sa trecem la subiect! Sunteti niste mafioti cu totii...abia astept sa moara toate fosilele astea care conduc tara...abia atunci cei tineri vor avea o sansa sa arate ce pot!

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele