Regizoarea Theo Herghelegiu i-a adresat astăzi o scrisoare deschisă Președintelui Uniter

publicat:
26.04.12
in sectiunea:
trimite si altora
Regizoarea Theo Herghelegiu a adresat astazi o scrisoare deschisa domnului Ion Caramitru, presedintele UNITER, dupa ce un moment scenic cu o distributie formata din 11 actori nu a mai fost prezentat in cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Uniter din 23 aprilie 2012.

Redam in continuare continutul scrisorii deschise:
UPDATE: Puteti citi raspunsul UNITER aici.

Scrisoare deschisă către dl. Ion Caramitru, preşedintele UNITER

"Domnule Caramitru,

Sunteţi în fruntea unei instituţii (de elită) care reprezintă teatrul românesc – deci, şi pe mine în calitate de membru al UNITER si regizor independent. În aceste condiţii, îmi este imposibil să nu-mi exprim revolta, stupoarea si lehamitea în legătură cu incidentul care a avut loc aseară, 23 aprilie, la teatrul Odeon, la repetiţia dinaintea Galei UNITER.
După cum presupun că vă amintiţi, aţi selecţionat un fragment de 5 minute din spectacolul muzical Supermarket pentru a fi prezentat în deschiderea Galei. Regizorul Galei a primit acum o lună scenariul momentului (adaptat) şi acum o săptămânaă dvd-ul cu înregistrarea spectacolului. Cei 11 actori au fost chemaţi la Teatrul Odeon, la o repetiţie, duminică seara, apoi la repetiţia generală, luni, la ora 16.
Luni, la ora 16 şi 10 minute, cei 11 actori au fost trimişi acasă într-o manieră umilitoare, care denotă un profund diletantism precum şi o atitudine dispreţuitoare faţă de artiştii pe care uniunea condusă de dvs. pretinde a-i reprezenta. Li s-a comunicat doar că momentul nu mai intră în programul Galei, fără să li se dea vreo explicatie solidă... Ca să nu mai pomenim de scuze!
Ce trebuie să înţelegem de aici?
1. Că aţi avut probleme de comunicare cu echipa TVR şi nu aţi găsit formula optimă a decupajului pentru transmisiunea televizată?
2. Că nu v-aţi luat timp să vizionaţi dvd-ul, ca să ştiti cum arată momentul şi să vă daţi seama din vreme că nu se potriveşte cu “ştaiful” Galei?
3. Că v-aţi trezit luni dimineaţă cu o dispoziţie ingrată şi n-au mai vrut muşchii dvs. să integraţi acest moment în program?
Oricare ar fi motivul, cred că realizaţi anvergura lipsei de respect faţă de cei 11 actori profesionişti pe care i-aţi tratat ca pe nişte maimuţe chemate să dănţuiască si să facă tumbe în faţa regelui.
Din punctul meu de vedere, noţiunea de profesionalism şi sintagma Gala Premiilor UNITER nu mai pot fi alăturate. O imensă dezamăgire, domnule Caramitru! Un comportament absolut descalificant.
Eu nu sunt o instituţie, ca dvs.; sunt un simplu regizor, dar am datoria să amendez orice nedreptate sau orice gest inadecvat care îmi afectează echipa. E o reacţie firească, ce ţine de demnitate si de bun simţ. Atât. Altminteri, singurul meu regret serios este acela că nu am dat curs impulsului de a refuza invitaţia de la bun început. Să-mi fie invăţătură de minte!
Totuşi, actorilor – unii dintre ei au venit din alte oraşe, în prag de premieră sau bolnavi – le datoraţi scuze, fie şi numai în calitate de coleg de meserie. Asta, în cazul în care consideraţi că şi actorii care fac teatru independent merită să vă fie colegi.
Theo Herghelegiu"Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+72 92voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele