Regizori asiatici şi scandinavi premiaţi la primul Timishort

publicat:
11.05.09
in sectiunea:
trimite si altora
Regizori asiatici şi scandinavi<comma> premiaţi la primul Timishort
Sâmbătă seară la Cinema Timiş din Piaţa Operei (Timişoara) a avut loc ceremonia de premiere a Festivalului Internaţional de Film Timishort (6-10 mai). Şase filme “scurte şi tari” au fost desemnate câştigătoare pentru fiecare dintre categoriile competiţiei.

La ora 20.00 la Timiş începeau să se anunţe primele titluri incluse de juriul Timishort în palmaresul festivalului. Festivitatea a fost scurtă simplă şi la obiect. Organizatorii le-au mulţumit invitaţilor şi partenerilor pentru susţinere laureaţii - pentru aprecierea acordată spectatorii au aplaudat pentru zilele pline de filme de care au avut parte iar după proiecţia scurtmetrajelor premiate toată lumea a plecat căre Sala Capitol unde aştepta cuminte “cireaşa de pe tort” (specială pentru Ziua Europei): lungmetrajul premiat cu Palme d’Or la Cannes în 2008 “În clasă” de Laurent Cantet prezentat pentru prima dată
în Timişoara. În sală vreo 500 de spectatori entuziaşti.

Timishort s-a priceput în a alege şi o “cafea lungă şi tare” iar timişorenii nu au refuzat oferta.

Revenind la premii juriul primei ediţii format din Andrei Ujică (preşedinte) Corneliu Porumboiu Nadja Rademacher (Germania) Leo Soesanto (Franţa) şi Jakub Felcman (Cehia) a deliberat în favoarea filmului “Havet” (“Marea”) în regia suedezului Jöns Jönsson inclus recent şi în competiţia Berlinalei. Acesta a primit Trofeul Timishort în valoare de 2.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român.

La regie cel mai apreciat a fost documentarul “Goleshovo” o poveste de 30 de minute despre un mic sat din munţii Bulgariei. Regizorul Ilian Melev a primit nu doar aprecierea juriului materializată în cei 1.000 de euro oferiţi tot de Institutul Cultural Român ci şi pe cea a publicului.

480 de metri de peliculă Super16 Kodak la pachet cu procesare şi transfer telecinema reprezintă un premiu mai mult decât apreciat pentru un operator. Mai ales când acesta vine împreună cu titlul de Cea mai bună imagine. Premiul
va ajunge la Looi Wan Ping directorul de imagine al filmului “Haze” (“Negură”) semnat de singaporezul Anthony Chen cel care a primit distincţia de la Paul Negoescu director artistic al Timishort.

Citeste tot in CotidianulAutor: Carmen Dirvariu

Sursa:Cotidianul

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele