Robert Wilson: “Ar trebui să dăm foc şcolii de teatru tradiţional”

publicat:
02.05.08
in sectiunea:
trimite si altora
Robert Wilson: “Ar trebui să dăm foc şcolii de teatru tradiţional”
Wilson al cărui nume a devenit în SUA sinonim cu inovaţia în teatru nu a făcut după propria declaraţie nici o şcoală de teatru el considerând acest lucru benefic pentru creaţia sa artistică.

“Sunt oameni care merg la Yale şi plătesc o căruţă de bani ca să facă teatru decorativ. Ar trebui să dăm foc şcolii de teatru tradiţional” a spus el chiar în mijlocul studenţilor la UNATC.

Regizorul de 67 de ani i-a încântat pe viitorii oameni de teatru cu declaraţiile sale contra curentului: “În New York am fost pentru prima dată la teatru. Am fost pe Broadway şi nu mi-a plăcut.

Nici acum nu îmi place. Am fost la operă şi nu mi-a plăcut. Nici acum nu mă dau în vânt după operă” a spus el .

Născut în 1941 într-un oraş din Texas Robert Wilson este autorul unora dintre cele mai provocatoare creaţii artistice. El este şi un reputat artist plastic drept urmare spectacolele sale de teatru se concentrează pe latura vizuală şi nu pe text sau pe sunet. A lucrat adeseori cu copii cu dizabilităţi. De altfel el a înfiat în tinereţe un copil surd. Acest episod care i-a marcat viaţa şi cariera a fost povestit de regizor cu multă emoţie la festivitatea de la UNATC: “În 1967 mergeam pe stradă şi am văzut un poliţist lovind un copil afroamerican cu o bâtă. Copilul scotea nişte sunete specifice persoanelor care nu pot să audă”. Regizorul a luat copilul de la secţia de poliţie şi l-a dus părinţilor. Familia copilului formată din 13 oameni locuia într-un apartament cu două camere. Nimeni din familia copilului nu realizase că e surd. Toţi voiau să îl trimită la o şcoală specială crezând că este retardat. Wilson s- hotărât atunci să-l adopte pe micul Raymond. Jucându-se apoi cu fiul lui regizorul a ajuns să experimenteze în teatru şi alte mijloace de exprimare decât tradiţionalul text rostit. “Raymond nu înţelegea lumea prin cuvinte ci vizual.” Colaborarea tată-fiu a dat naştere spectacolului “Deafman Glance” (“Privirea surdului”) o adaptare a piesei lui Heiner Muller “Cvartet”. Wilson a mărturisit că el şi fiul său au comunicat prin desene şi visuri. “Atunci am realizat că trupul omenesc aude în felul său” a spus el.

Criticul de teatru George Banu prezent la UNATC a spus că Robert Wilson este un regizor care tratează scena ca pe un tablou şi că spectacolele lui Wilson par a fi făcute după proiectele din caietele lui Da Vinci. “El a transformat visele în realitate iar noi am fost martorii minunii” şi-a încheiat criticul “laudatio” adus lui Wilson.

Robert Wilson a primit unele dintre cele mai importante distincţii: Cel mai novator artist american (2005) Medalia pentru Artă a statului Texas (2005) Comandor al Artelor şi Literelor din Franţa (2003) Marele Premiu "Politika" la Festivalul Internaţional de Teatru BITEF - Belgrad (2002) Premiul Naţional pentru Design decernat de Smithsonian Institution (2001) membru de onoare al Academiei Americane de Artă (2000) Premiul Puşkin - Taganka Theater (1999) Premiul pentru Excelenţă în Design acordat de Harvard University (1998) Premiul Europa pentru Teatru Taormina (1997) Leul de Aur pentru sculptură la Bienala de la Veneţia (1993) Premiul Criticii de Teatru Germane (1990) Marele Premiu al Festivalului Cinematografiei de Artă de la Barcelona (1989) Premiul MONDELO pentru Teatru obţinut la Palermo (1988) Premiul Obie pentru Regie (1986).

Festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost precedată de o proiecţie a documentarului biografic “Absolute Wilson” de Katharina Otto-Bernstein şi de lansarea volumului “Întâlnire cu Robert Wilson” editat de Fundaţia Culturală “Camil Petrescu” în seria Mari Regizori ai Lumii.

Publicul din Bucureşti şi din Craiova va avea şansa să vadă o creaţie marca Robert Wilson “Femeia Mării” de Ibsen spectacol invitat la Festivalul Internaţional “Shakespeare”.Autor: Gabriela Lupu

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
+3 3voturi

Comentarii


  • kristi - mi se pare foarte tare omul   
    mi se pare foarte tare omul

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele