Romania triumfa din nou la Cannes

publicat:
26.05.08
in sectiunea:
trimite si altora
Romania triumfa din nou la Cannes
Marian Crişan a urcat vădit surprins pe scenă la gala de premiere de la Cannes după ce şi-a auzit numele anunţat de către preşedintele Cinéfondation şi al juriului de scurtmetraj Hou Hsiao Hsien. Într-un discurs care a fost probabil cel mai scurt al serii Crişan s-a declarat uluit de premiu pe care l-a dedicat fetiţei şi soţiei sale care urmăresc festivitatea la televizor. Momentul a fost marcat cel puţin de către comentatorii canalului Canal Plus partener exclusiv de televiziune al festivalului de pe Croazetă de o trimitere scurtă la gala de anul trecut cînd un alt laureat-surpriză primea marele trofeu: Cristian Mungiu.

De altfel premiul obţinut de Crişan e al treilea Palme d’Or acordat unui film românesc după “Scurta istorie” a lui Ion Popescu Gopo şi “Trafic” al lui Cătălin Mitulescu.

“Megatron” scurtmetrajul de Palme d’Or al lui Marian Crişan spune în 15 minute povestea lui Maxim (Maxim Adrian Strinu) un băieţel de 8 ani care locuieşte cu mama lui (Gabriela Crişu) într-un sat din apropierea Bucureştiului. De ziua lui mama vrea să-l ducă în Capitală la McDonalds însă ceea ce-şi doreşte cel mai mult micuţul e o întîlnire cu tatăl său care locuieşte în Bucureşti. Filmul după cum declara însuşi regizorul este povestea acestei călătorii spre McDonalds-ul aflat la 40 de km distanţă de casa protagoniştilor.

Născut în 1976 Marian Crişan a absolvit UNATC-ul în 1999 şi a început imediat să realizele videoclipuri. “Megatron” nu e primul său scurtmetraj: pînă acum Crişan a mai semnat “Ajutor” (2003) “La mulţi ani” (2005) “Portret de familie” (2006) şi “Amatorul” (2006) (care a fost premiat la Dakino 2007).

Croazeta extrem de bătută de vînt în ziua acordării premilor a beneficiat de ceva mai puţin star power ca de obicei: pe lîngă VIP-urile din juriu Roman Polanski Robert de Niro Jean Reno Benicio del Toro Milla Jovovich Catherine Deneuve alături de Arnaud Desplechin Barry Levinson au făcut turul covorului roşu şi al fotografilor inevitabili.

Dar seara de închidere a festivalului n-a fost lipsă de incidente: curentul abundent i-a ridicat rochia vernil a lui Paris Hilton în timp ce însoţitoarea lui Reno s-a trezit şi ea cu ţinuta de seară cam coborîtă şi dezvăluind sutienul.

Între timp presa adunată în sala Debussy s-a delectat cu intrarea starurilor în sala paralelă în absenţa sonorului şi în cele din urmă a imaginii. Noroc că ambele erau temporare.

Actorul francez Edouard Baer – maestrul de ceremonii al celei de-a 61-a ediţii a Cannes-ului – a povestit pe scenă cum a mers să cumpere pîine în localitate. Apoi a introdus-o pe Kerry Washington care a prezentat premiile dedicate scurtmetrajelor: menţiune specială a obţinut "Jerrycan" al regizorului Julius Avery iar Palme d’Or din această secţiune i-a fost decernat lui Marian Crişan pentru “Megatron”. Camera d’Or prezentat de actorul Dennis Hopper i-a revenit lui Steve McQueen pentru lungmetrajul “Hunger”.

“Entre les Murs” de Laurent Cantet şi-a adjudecat Palme d’Or-ul – decizie unanimă a juriului dixit Sean Penn - înmînat de Robert de Niro. E primul Palme d’Or francez în aproape 20 de ani. Distincţia canneză pentru cea mai bună actriţă pasată de Jean Reno i-a revenit brazilienei Sandra Corveloni din lungmetrajul “Linha de Passe” (ea aflată la debut în lungmetraj n-a fost prezentă la gală din cauza pierderii unei sarcini) în timp ce cu trofeul pentru interpretare masculină s-a ales Benicio del Toro (“Che”).

Premiul pentru scenariu acordat de Fatih Akin a avut drept destinatari fraţii Dardenne (“Le silence de Lorna” pe scenă cei doi şi-au mulţumit unul altuia) în timp ce laurii pentru regie “distribuiţi” de Faye Dunaway în franceză au căzut în poala peliculei “ÜÇ MAYMUN" (Trei Maimuţe) de Nuri Bilge Ceylan.

Grand Prix-ul acordat de juriu a mers acasă la Matteo Garrone pentru “Gomorra” iar distincţia “simplă” furnizată de cei nouă profesionişti în ale cinemaului şi oferită de Milla Jovovich a căpătat-o Paolo Sorrentino pentru “Il Divo” ambele distincţii ajungînd în Italia”.

Premiile speciale ale celei de-a 61-a ediţii a Cannes-ului au fost încasate de Catherine Deneuve şi de Clint Eastwood care se afla în sală dar n-a urcat pe scenă.Autor: Alexandra Olivotto Cristiana Visan

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
+2 2voturi

Comentarii


  • di - bravo, Marian :) ma bucur mult ca ai primit recunoastere   
    bravo, Marian :) ma bucur mult ca ai primit recunoastere la Cannes

stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele