Scurta descriere a participantilor la discutia "Filmul intalneste literatura" de la Tiff 2010

publicat:
04.06.10
in sectiunea:
trimite si altora
Scurta descriere a participantilor la discutia
Ana Maria Sandu (n. 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi a debutat în 2003 cu poemul epic Din amintirile unui Chelbasan, nominalizat la premiile revistei România literară pentru debut și la Premiul ASPRO pentru experiment, volum tradus în limba franceză. În 2006 a publicat romanul Fata din casa vagon (cu o prefață de Mircea Cărtărescu), a participat la European First Novel Festival în Budapesta alături de alţi tineri scriitori din Europa şi a fost selectată în proiectul 100 to watch – a Directory of New Romanian Creative Talent. A susţinut lecturi publice la Viena, Paris, Leipzig şi Berlin, unde a beneficiat de o rezidență ICR.

Cecilia Ştefănescu (n. 1975) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a apărut în volumele colectiv Ferestre 98 şi Tescani 40238 şi a debutat cu romanul Legături bolnăvicioase (2002), tradus în două limbi şi ecranizat în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul omonim a fost selecţionat în secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, la Kalovy Vary, Chicago etc. În 2005, a participat, alături de alţi scriitori din România, la Les Belles etrangères, manifestare organizată de Centre National du Livre şi Ministerul Culturii din Franţa, iar un fragment din romanul Intrarea Soarelui a apărut în antologiile Les Belles etrangères şi Des Soleils Différents. A susţinut lecturi publice în Franţa, Germania, Spania, Elveţia, Polonia. În 2007, a beneficiat de o rezidenţă de creaţie oferită de Primăria Paris.

Matei Florian (n. 1979) a fost, între 1998-2007, reporter şi cronicar muzical la revistele Dilema veche şi Dilemateca. A publicat, alături de fratele său Filip Florian, romanul Băiuţeii, roman apărut deja în traducere poloneză, spaniolă şi bulgară. A beneficiat, în 2009, de o bursă de creaţie la Literarisches Colloquium Berlin şi a susţinut lecturi publice la Viena, Leipzig, Berlin, Cracovia şi Varşovia.

Radu Pavel Gheo (n. 1969) este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În perioada petrecută în Statele Unite (2001-2002) a muncit şi ca vînzător la un fast food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. A publicat volumele de eseuri Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (2003), Românii e deştepţi (2004), DEX-ul şi sexul (2005), precum şi romanul fantasy Fairia – o lume îndepărtată (2004). A primit numeroase premii literare şi de traducere.

Florin Lăzărescu (n. 1974) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este editorialist al săptămînalului Suplimentul de cultură şi scenarist al scurtmetrajului Lampa cu căciulă, turnat în regia lui Radu Jude în 2006 şi cîştigător a peste 30 de premii la festivaluri internaţionale de gen. A debutat în 2000 cu volumul de povestiri Cuiburi de vîsc, iar romanul Trimisul nostru special a fost unul dintre cîştigătorii Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană de la Frankfurt din 2006, fiind deja publicat în limbile franceză, germană, slovenă, maghiară şi bulgară. A susţinut lecturi publice la Paris, Lille, Cognac, Saint-Etienne, Berlin, Leipzig, Viena, Basel, Berna, Luxemburg, Ljubljana, Lipica şi Budapesta.

Dan Lungu (n. 1969) este de formaţie sociolog şi a făcut studii postdoctorale la Sorbona. În prezent este conf. dr. la Catedra de Sociologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În 2005 a făcut parte din grupul de scriitori români invitaţi în programul francez Les belles étrangères. Romanele sale, Raiul găinilor (2004) şi Sînt o babă comunistă! (2007), sînt cele mai traduse cărţi româneşti din ultimii ani, acesta din urmă aflîndu-se în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea. Proza lui Dan Lungu a primit numeroase premii şi este tradusă în italiană, germană, franceză, engleză, slovenă şi maghiară.

Angelo Mitchievici este lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Domeniile sale de interes sînt antropologia culturală, hermeneutica literară şi teoria literaturii. Este co-autorul volumelor În căutarea comunismului pierdut (2001), O lume dispărută (2004), Explorări în comunismul romanesc (3 vol., 2004-2008) şi Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente (2007).

Dora Pavel (n. 1946) este licenţiată în Litere. A lucrat în învăţămînt şi în cercetare, iar din 1990, ca redactor al Studioului de Radio Cluj. A debutat cu versuri, în 1999 îi apare volumul de povestiri Întoarce-te, Esthera, după care se dedică romanului. Pentru Agata murind (2003) a fost distinsă cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, al doilea roman, Captivul (2006) primind Premiul „I.D. Sîrbu“ al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor. A mai fost distinsă, printre altele, cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române (2000).

Cristian Teodorescu (n. 1954) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat în 1983 în Desant, cel mai celebru volum colectiv de proză românească. A publicat mai multe volume de proză, toate fiind distinse cu premii naţionale. A fost şeful Biroului din Bucureşti al postului de radio Europa Liberă şi este unul dintre cei mai longevivi publicişti dintre scriitorii români. Medgidia, oraşul de apoi, romanul ale cărui capitole sînt povestiri de sine stătătoare, este cea mai comentată, mai vîndută şi mai premiată carte de proză românească de anul trecut. Povestirile sale sînt incluse în antologii apărute în Rusia, Olanda şi SUA.

Cezar Paul-Bădescu (n.1968) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. Din 1996, este redactor la revista Dilema (veche), unde a coordonat celebrul număr care punea în discuţie mitologiile create în jurul poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. A debutat în volumul colectiv Tablou de familie (1995), apoi a publicat romanele Tinereţile lui Daniel Abagiu (2004) şi Luminiţa, mon amour (2006), ambele romane fiind traduse în limbile bulgară şi în italiană. Din 2007, este șeful departamentului Cultură al ziarului Adevărul și redactorul-șef al suplimentului Adevărul literar și artistic.Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele