Se poarta Cehov

publicat:
24.02.09
in sectiunea:
trimite si altora
Se poarta Cehov
Piesa "Un duel" montata in premiera pe scena Teatrului National "I.L. Caragiale" de catre regizorul Alexandru Dabija va fi prezentata azi si maine (ora 19.00) la Sala Atelier. Dupa o absenta inde­lungata actrita Ana Ciontea (foto) care a avut amabi­litatea sa ne acorde un mini-interviu se regaseste in distributie alaturi de Gavril Patru Diana Dumbrava Razvan Oprea Vlad Ivanov si Dragos Ionescu.

Cum reuseste piesa lui Cehov sa ramana atractiva pentru publicul contemporan?
Aceasta este surpriza pe care publicul ar trebui sa o descopere. Din punctul meu de vedere ca actrita piesa abordeaza probleme cu care spectatorul contemporan poate sa se intalneasca proble­mele vietii de familie ale dra­gostei ale inselarii ale banilor. In acest univers de care Cehov s-a ocupat in "Un duel" sunt lu­cruri care preocupa in continuare publicul contemporan.

Care dintre elementele nuvelei se regasesc in atmosfera spectacolului?
Toate temele principale ale lui Cehov se regasesc in spec­tacolul pus in scena de Alexandru Dabija. Problema centrala a piesei este aceea a cuplului si in jurul acesteia roieste o lume din Caucaz - oameni copii fa­­milie tineri casatoriti necasatoriti - o lume pestrita pe care nu o poti judeca si careia nu-i poti da calificative.

"Un duel"este un studiu de caz al relatiilor?
Este prea mult spus un studiu de caz. Piesa nu vrea sa impuna un mesaj teoretic pentru public ci spectatorul trebuie sa fie inte­resat de ceea ce se intampla cu acesti oameni sa-i iubeasca sau sa-i urasca. Alexandru Da­­bija cred ca s-a ferit de cau­tarea unor mesaje indrumandu-ne spre o simplitate a jocului a deta­liilor a lucrului a actorului iar aceasta simplitate nu trebuie confundata cu simplismul sim­plitatea vietii care este foarte deli­cata are un echilibru atat de fragil... Este o calitate rara.

Care sunt obligatiile morale ale unor oameni care vor sa formeze un cuplu?
Pentru mine raspunsul este dragostea dar in piesa veti vedea ca exact aici este nodul problemei. Despre dragoste se vorbeste foarte mult. Lumea se va regasi sunt convinsa in aceasta poveste densa bogata in elemente.
Carui fapt se datoreaza revenirea pe scena bucuresteana?
Pur si simplu dorinta de a juca in romaneste de a continua si de a reinnoda un drum care mi se pare firesc. Sunt de aici am fost intotdeauna de aici sunt formata la scoala romaneasca imi este foarte drag sa joc alaturi de colegii mei de scena romani si imi face o deosebita placere intalnirea cu regizorul Alexandru Dabija. Nu este niciun mister la baza este dorinta arzatoare de a juca si de a face teatru la noi.

Cum definiti expresia "actor total"?
Sincer daca i-am gasi defini­tia buna la ce ne-ar folosi? Cred ca cel mai bun lucru pentru un actor este sa revina intotdeauna la ceea ce inseamna arta sufle­tului. Acum daca actorul este sau nu total daca stie sa danseze sa cante sa faca acrobatii foarte bine pentru el dar eu cred ca daca ii lipseste aceasta gene­rozitate creativa ceva nu este in regula.

Mai lucrati si la alte proiecte?
In momentul de fata proiectul de care ma ocup este premiera "Un duel" si sunt foarte fericita ca am posibilitatea sa joc alaturi de aceasta echipa tanara si frumoasa pe scena Teatrului National. Deocamdata acesta este singurul spectacol pe care il pregatesc.Autor: Adriana Vasiliu

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
+2 2voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele