Teatrul Nescris din Sanț la UNATC

publicat:
06.10.11
in sectiunea:
trimite si altora
Teatrul Nescris din Sanț la UNATC
Pe o bancă din comuna Șanț, județul Bistrița-Năsăud, o țărancă și un țăran stau și beau, se plâng de una-alta, mai beau, discută dar fac și mișto de UE și noile norme de finanțare pentru „fermieri”. În cârciuma din Sanț, o altă țărancă face uz de farmecele sale pentru a putea înșela o inspecție UE la ferma sa de oi. Și, desigur, în piața unui oraș apropiat comunei, o altă țărancă este gonită de o inspectoare (a cărei intransigență dispare când i se umple sacoșa) doar pentru că nu și-a transformat ocupația ancestrală conform regulamentelor europene alimentare curente.

Sunt imagini reale ale României de astăzi și care fac parte din FERMIERII, cel mai recent spectacol al Teatrului Nescris de la Șanț, unul dintre cele mai vechi fenomene de teatru comunitar documentat din România, cu o activitate neîntreruptă de peste 100 de ani.

Noutatea absolută pentru studenții UNATC care au asistat luni, 3 oct. a.c. la spectacol nu a fost doar întâlnirea cu un teatru cu caracter folcloric, cât cu un teatru experimental și aproape avangardist în raport cu tipul de lucru obișnuit în mediile academice. Oameni obișnuiți, fără altă pregătire decât propria lor pasiune pentru teatru și rolul acestuia în interiorul comunității, actorii Teatrului Nescris își aleg subiectele din realitatea imediată, lucrează într-un mod non-ierarhic (nu există propriu-zis un regizor, cât se caută obținerea unui consens), așa cum sugerează și numele trupei, nu există niciodată un scenariu scris cât o improvizație pe teme dinainte stabilite și, mai ales, atacă cu candoare și curaj orice subiect care este relevant pentru comunitatea în care există, fie că este vorba de UE, Udrea sau chiar și cardurile bancare.

Un proiect de recuperare absolut necesar

În condițiile în care mediul teatral este adesea segregat ideologic între tradiție și modernism, întâlnirea cu Teatrul Nescris reprezintă pentru mediul teatral profesionist o șansă de recuperare a identității culturale reale. Alipit fenomenologic de către gazdele din UNATC la curentul „teatralității cotidianului”, Teatrul Nescris din Șanț a fost prezent în București la inițiativa Ofensiva Generozității și Veioza Arte, cu sprijinul AFCN. Tot în cadrul întâlnirii a mai fost prezentat de către coordonatorul proiectului, Bogdan Georgescu, doctorand UNATC, și filmul documentar realizat cu actorii trupei în comuna Șanț (vezi trailer aici).



Autor: Echipa rcp

Voteaza:
+4 4voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele