Teatrul necenzurat. Prea multa vulgaritate pe scenele din Romania

publicat:
25.10.08
in sectiunea:
trimite si altora
Teatrul necenzurat. Prea multa vulgaritate pe scenele din Romania
Comunismul a însemnat cenzura. Cu totii stim acest lucru fie ca am trait în perioada regimului sau nu. A spune ca deseori creatiile artistice erau controlate în permanenta de regim ca dramaturgia trebuia si ea sa se alinieze ideilor pe care partidul încerca sa le inoculeze populatiei ca actorii erau nevoiti sa asculte ordinele de partid nu reprezinta nimic nou. Dar în aceeasi perioada teatrul nu era ignorat sau pus în plan secund ca în prezent iar salile erau pline. Acum actorii si directorii de teatre considera ca scenele romanesti sunt invadate de vulgaritate. Cenzura era apriga îsi aminteste Luminita Gheorghiu actrita a Teatrului Bulandra. Atât de apriga încât unele spectacole necesitau 10-11 vizionari pentru a primi aprobarea partidului. Bineînteles se taiau scene se schimbau cuvinte iar orice aluzie facuta la statul politienesc era pedepsita prin întreruperea si anularea spectacolului netinandu-se cont de efortul depus pentru punerea în scena a piesei. Cuvântul “Dumnezeu” era si el interzis: “Nu aveai de ales trebuia sa îl înlocuiesti cu alt cuvânt cum ar fi «soarta»” ne-a spus Olga Delia Mateescu. În plus daca autorul era nu era agreat de regim piesa nu primea aprobare. “Simteam ca înnebunim” a mai spus actrita amintindu-si cum desi era aproape gata piesa “Domnisoara Iulia” de August Strindberg nu a putut fi jucata pentru ca partidul nu a fost de acord. Mateescu îsi mai aminteste ca de fiecare 1 Mai si 23 August actorii erau dusi pe stadion la manifestarile organizate de partid si pusi sa spuna poezii. “Desi se faceau piese de teatru si filme pentru televiziune superbe ca actor nu aveai alte oportunitati” a marturist Mateescu.
Astazi lucrurile s-au schimbat. Traim într-un regim liber în democratie dar Luminita Gheorghiu spune ca aceasta democratie are legi dure legi facute de bani. Tot ea este de parere ca acum teatrul are o libertate prea mare care duce la vulgaritate si nu îi place faptul ca uneori este pus semnul egal intre democratie si idea de a-ti da pantalonii jos pe scena si a-ti arata fundul. În schimb actrita Stela Popescu vorbeste despre o explozie a televiziunilor comerciale din cauza careia teatrul a trecut pe planul doi pentru public.

«Institutiile teatrale sunt sclerozate»
Olga Delia Mateescu spune ca desi era greu în perioada comunista atunci aveau multe deplasari si au fost ani în care a avut si 12 spectacole pe saptamâna. Iar faptul ca salile erau mereu pline facea din teatru o “oaza de binecuvântare”. Azi însa teatrele din Bucuresti sunt prea putine – fata de 22 câte existau în perioada interbelica - si nu se face nimic pentru o îmbunatatire a vietii culturale. “Ca actor este aproape imposibil sa îti faci vocea auzita în institutiile teatrale. Desi exista teatre precum Green Hours La Scena si Teatrul Act care fac un lucru bun mai ales pentru actorii tineri talentati si pregatiti acestia nu au cum sa se impuna pe scena” spune Mateescu. În plus actrita este de parere ca “institutiile teatrale sunt sclerozate niste conserve de actori mari si nu folosesc bogatia de actori”.
Actorul Victor Rebengiuc spune ca singura intentie pe care a avut-o Ceausescu a fost de a desfiinta invatamantul artistic. “Partidul comunist s-a straduit sa atraga artistii de partea sa. Mai sunt oameni slabi de inger si acum care accepta niste privilegii. Intentia pe care Ceausescu a avut-o a fost desfiintarea invatamantului artistic” este de parere Rebengiuc.

Un Man.In.Fest indecent la Oradea
Marius Aron directorul Teatrului pentru Copii si Tineret Arcadia (Oradea) unde urmau sa se desfasoare ieri si astazi spectacole ale Festivalului Man.In.Fest nu a mai vrut sa împrumute sala evenimentului. Fotografiile actorilor aparute în presa sunt “indecente” spune Aron care nu a fost contactat nici pentru incheierea unui contract. Festivalul International de Teatru experimental Man.In. Fest care se desfasoara pentru prima data în acest an si la Oradea trebuia sa cuprinda sase piese de teatru ale unor trupe renumite în domeniu. “Am vazut cu ochii mei poze de la Festivalul Man.In.Fest în care aparea un barbat în pielea goala calare pe o femeie. Dupa pozitie era clar ce faceau. Eu reprezentând un teatru de copii nu ma pot preta la asa ceva! Ar fi fost socant ca parintii sau copiii care vin în acea seara la teatru sa intre în sala si sa-i vada pe actori facând uite ce” a declarat Marius Aron citeaza Mediafax. Acesta face referire la spectacolul “Spanking: portrait 1” realizat de compania Juliana Saiska’s Theatre din Bulgaria. Astfel directorul Teatrului de Stat Lucian Silaghi spune ca se va tine doar piesa care era programata astazi. “Memory Lift Project” se va desfasura de la ora 21.00 cel mai probabil la Sala Studio a teatrului. Organizatorul evenimentului Cristian Nedea sustine ca totul a pornit de la un articol aparut într-un ziar local în care scria ca în unele spectacole actorii apar goi pe scena.Autor: A.D.

Sursa:Gardianul

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele