Vara lui Porumboiu şi toamna lui Mungiu

publicat:
02.06.09
in sectiunea:
trimite si altora
Vara lui Porumboiu şi toamna lui Mungiu
Proaspăt premiatul la Cannes „Poliţist adjectiv“ se va lansa pe 4 iunie la TIFF şi o lună mai târziu în cinematografe iar omnibusul „Amintiri din Epoca de Aur“ va putea fi văzut de români în septembrie-octombrie.

„Chiar Înainte de Cannes şi de premii mă gândeam să programez premiera lui «Poliţist adjectiv» în vară. E o perioadă riscantă ştiu sunt primul care procedează astfel dar mizez pe un public al meu care a văzut şi «A fost sau n-a fost?». Mă aştept la câteva mii de bilete vândute dar nu cred că voi face cu mult mai multe intrări decât la precedentul lungmetraj“ a declarat pentru Cotidianul Corneliu Porumboiu cineast distins cu două premii la Festivalul de pe Croazetă. Lungmetrajul „Poliţist adjectiv“ cu Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov va avea primele proiecţii româneşti la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) pe 4 şi pe 5 iunie urmând să intre în cinematografe la aproximativ o lună după vizionarea de la Cluj în şapte copii.

Porumboiu explică strategia din spatele acestei lansări.

„Dacă «Poliţist adjectiv» avea premiera în septembrie ar fi trebuit să se bată cu filmele americane şi nici o peliculă românească nu le poate face faţă. Dacă îl lansez în iulie poate sta pe ecrane o lună şi jumătate chiar două. Pe de-o parte e şi mai aproape de Festivalul de la Cannes lumea a auzit deja de el. Pe de alta e şi un paradox: românii se plâng că filmele româneşti premiate la Cannes ajung târziu în cinematografele de la noi iar dacă vin devreme există riscul de a nu se duce să le vadă“ subliniază Porumboiu. „Poliţist adjectiv“ va rula în Bucureşti la Studio şi în sălile de cinema din mall-uri. Cineastul nu va avea cu al doilea său lungmetraj problema pe care a avut-o cu „A fost sau n-a fost?“; la data lansării ultimului nu mai era nici un cinematograf în Vaslui însă acum s-au construit două săli într-un mall fiecare cu 75 de locuri aşa că „Poliţist adjectiv“ va putea rula mai mult acolo estimează cineastul.

Producătorul filmului „Amintiri din Epoca de Aur“ Cristian Mungiu a declarat la Cluj că speră ca filmul să intre în cinematografele din ţară începând cu lunile septembrie-octombrie potrivit NewsIn. „Cred că o să îi dăm drumul ca două filme din raţiuni tehnice: e prea lung. În România încerc să îi dau drumul ca două filme care vor rula în acelaşi timp pentru că nu putem avea un singur spectacol de 160 de minute şi voi încerca să promovez conceptul inovator cu filmul care are continuarea la ora 7. Adică dacă ai văzut prima parte la ora 5 şi îţi place poţi să îţi cumperi bilet şi la partea a doua“ a spus Mungiu adăugând că nu poate spune dacă ambele părţi vor fi lansate în cinematografe în aceeaşi zi însă cu siguranţă cele două premiere nu vor fi foarte depărtate.

„Probabil că le vom lansa undeva în septembrie-octombrie. Am avut o tentativă de a le lansa acum imediat. Am avut o discuţie cu cinematografele am constatat că la cinematograful Studio de exemplu au o medie de opt spectatori pe spectacol şi ca atare am decis că o să încerc să fac o campanie de aducere la cunoştinţă a publicului mai susţinută pentru că tot am avut senzaţia că avem puţin public în România la film dar nu am ajuns la fundul sacului. În curând nu o să mai fie nimeni în săli în afară de multiplexuri“ a spus cineastul adăugând că „Amintiri din Apoca de Aur“ va mai deschide mai multe festivaluri din România.Autor: Alexandra Olivotto

Sursa:Cotidianul

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele