„Variety“: staţi cu ochii pe Anca Damian

publicat:
20.06.08
in sectiunea:
trimite si altora
„Variety“: staţi cu ochii pe Anca Damian
Publicaţia de specialitate consacră o cronică în mare parte pozitivă lungmetrajului „Întâlniri încrucişate“ de Anca Damian. Filmul va intra în cinematografele româneşti în această toamnă.

Prezent la TIFF în calitate de „jurat“ criticul Jay Weissberg a urmărit filmul scris şi regizat de Anca Damian „Întâlniri încrucişate“ iar rezultatele acestei experienţe se pot vedea în „Variety“. Cronica punctează inteligenţa scenariului; drama oferă multiple perspective dar are dificultăţi în a demonstra de ce sunt puse cap la cap susţine expertul.

„Având închisoarea drept obiect de studiu debutanta Anca Damian «împătureşte» viaţa dinăuntrul şi din afara detenţiei subliniind dezamăgirea personajelor ei şi inabilitatea lor de a se bucura de ce le oferă viaţa. Chiar dacă cele trei poveşti sunt inegale în termeni de forţă Damian demonstrează suficient talent pentru a garanta interesul pentru viitoarele ei eforturi“ susţine criticul de film.

Acţiunea peliculei narată bref de Weissberg pare să îi respecte titlul: DJ-ul de radio Gabi (Mimi Brănescu) este speriat de întâlnirea cu un deţinut violent (Dorian Boguta) surprinzător de asemănător cu el din punct de vedere fizic. Mirela (Oxana Moravec) care face parte din personalul închisorii participă la o conferinţă alături de colegul ei de breaslă finlandezul Torbjorn (Matti Ristinen) cu care a avut şi o relaţie amoroasă de ale cărei consecinţe se teme încă.

Andrei (Andi Vasluianu) un deţinut proaspăt eliberat descoperă greutăţile vieţii din afara închisorii. Distribuţia este completată de Ion Săpdaru Gabriel Spahiu sau Ana Maria Moldovan.

„Toate personajele au conexiuni îndoielnice fiecare poveste începând cu puţin înainte de sfârşitul celei precedente. Partea centrală beneficiază de cel mai bun şi mai subtil dialog şi de o interacţiune sofisticată a personajelor“ crede Weissberg. Camera lui Liviu Marghidan pare ţinută pe un nor opinează specialistul în ale cinemaului precizând că e greu de dat un verdict în absenţa unei copii pe 35 de milimetri aşa cum a fost cazul în cadrul proiecţiei de la TIFF (în cadrul Zilelor Filmului Românesc).

Weissberg recomandă distribuirea lungmetrajului direct pe televiziunea prin cablu. Însă nu aceasta este decizia Libra Film.

Potrivit lui Tudor Giurgiu producătorul filmului „Întâlniri încrucişate“ va intra pe marile ecrane româneşti în perioada octombrie – noiembrie 2008.

Interviu cu Anca Damian (2003)Autor: Alexandra Olivotto

Sursa:Cotidianul.ro

Voteaza:
-2 2voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele