pACT cu Act

publicat:
21.04.08
in sectiunea:
trimite si altora
pACT cu Act
Infiintat acum 10 ani Act-ul de pe Calea Victoriei a fost primul teatru independent de proiecte din Romania prima sa realizare fiind utopia lui Tommasso Campanella "Cetatea soarelui" in regia lui Mihai Maniutiu cu Marcel Iures si Adrian Titieni.

Deloc utopic se dovedeste astazi teatrul devenit in acest deceniu un important punct de reper in viata culturala bucuresteana si nu numai. La 10 ani de la infiintare Act ne cheama acum la o noua intalnire cu teatrul muzica basmul cartea si... ceaiul.

"Vrem sa va comunicam lucruri normale" a declarat Marcel Iures directorul Teatrului Act in deschiderea conferintei de presa care a avut loc ieri la sediul din Calea Victoriei.

"In aceasta meserie nu putem fi ceea ce suntem decat oferind si cerand ajutor si de aceea am vrut sa ne bucuram impreuna de sintagma "scandura"."

O serie de piese inspirate din basmele populare romanesti in regia lui Alexandru Dabija un program special derulat in colaborare cu primaria Sectorului 3 in liceele din Bucuresti un pachet Ada Milea despre care Alexandru Dabija a spus ca sper sa iasa la pensie de la Teatrul Act un pachet de istorie a jazzului cu Vlad Popescu si o sala de lectura cu prajituri de casa ceai si carti din domeniul artelor spectacolului...

"Teatrul Act a pornit din pasiunea lui Marcel Iures de a-si face jucaria asta. Si uite ca a ajuns la 10 ani..." a spus Alexandru Dabija prezent la intalnire unde a marturisit de asemenea ca ideea de a crea spectacole inspirate din basmele populare romanesti este "un vis un cosmar o obsesie" de ani intregi.

"Ce forma vor avea si cum se vor desfasura tine de meteorologia artistica romaneasca" a mai decalarat regizorul.
"Vrem sa demonstram ca povestea cu limba romana nu este pierduta iar incercarile timide de a lucra in acest domeniu sunt bine-venite". In aceste spectacole inscrise intr-o serie intitulata "Calatorii in fabulos" va fi combinata relatarea traditionala - facuta de clasicul povestitor - cu personaje de poveste. Unele dintre idei vor fi ilustrate cu imagini filmate sau masti populare.
"Va fi combinata relatarea traditionala facuta de clasicul povestitor cu aparitia surprinzatoare a unor personaje din poveste; un amestec de sezatoare si teatru popular in doze neasteptate" declara organizatorii.

Iar ideea de a forma si de a a educa publicul este de asemenea prezenta in toate programele teatrului.

Incepand din 2007 la Act se desfasoara o campanie numita "Teatrul face pACT cu gashka ta de liceu" in cadrul careia sunt invitati la spectacole liceeni intre 15 si 18 ani unii dintre ei luand astfel pentru prima data contact cu lumea teatrului.

"Vin la teatru intr-o forma organizata neobligatorie copiii nu sunt tarati cu forta in sala" a spus Dabija iar Ada Milea cea mai recenta achizitie a teatrului a declarat ca i-a fost frica de intalnirea cu liceenii dar ca in finalul spectacolului "Nasul" unde au fost prezenti si elevi de liceu a avut cele mai multe bisuri din cariera ei.

Un alt program important este cel initiat de muzicianul Vlad Popescu. In stagiunea urmatoare va avea loc o serie de concerte de muzica jazz in incercarea de a relansa "un fenomen care a avut de suferit foarte mult".
Popescu a spus ca ar dori ca la fiecare concert sa existe un prezentator care sa faca publicului o incursiune in istoria muzicii jazz.
"Publicul roman nu stie ce inseamna jazz-ul. Mi-am dat seama in momentul in care la spectacole asistau elevi de liceu care imi puneau la finalul reprezentatiei o multime de intrebari".

Cat despre "Sala de lectura" de la Act un spatiu aflat la etajul doi al cladirii Marcel Iures a declarat ca fondul de carte deocamdata modest va creste substantial.
La o cana de ceai si o prajitura de casa sala cu carti de si despre teatru va deschide si o alta perspectiva asupra artelor spectacolului.
"Fara a-si propune sa fi un local monden Sala de lectura va astepta lumea pentru a-i oferi o clipa in afara timpului o clipa in anticamera spre personajele si realitatea lor din locul numit "scandura" ".Autor: Monica Andronescu

Sursa:Ziua

Voteaza:
0 0voturi

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele