Piese de Eugene Marin Labiche

29 grade la umbră
Farsă care are ca principal subiect relațiile maritale și situațiile comice care rezultă din încercările de a-ți păcăli ”oponentul”.
Calatoria domnului Perichon
Subiectul urmăreşte peripeţiile a doi tineri parizieni bogaţi - Daniel şi Armand - care îşi propun, din spirit de aventură şi de dragul unui pariu, să cucerească amândoi mâna aceleiaşi domnişoare, Henriette, fata domnului Perichon. Comicul se naşte din încurcăturile şi gafele domnului Perichon, care ajunge în situaţii limită şi ridicole, în măsură să îi compromită reputaţia şi chiar să-i pericliteze libertatea, situaţii rezolvate, în hazul tuturor şi împotriva voinţei sale, de către cei doi aspiranţi la condiţia de viitor ginere. Fiind vorba de o comedie bulevardieră clasică, locurile în care se desfăşoară acţiunea, oarecum exotice, sporesc ineditul şi pitorescul piesei.
Caniota
Un ceaunic, un joc de cărți, un pot mare, iată un cocktail mololotov care deschide cutia Pandorei și declanșează isteria. În cele din urmă toată lumea merge la Paris pentru a uimi lumea cu trucuri murdare și farse mai ceva decât vecinul său. Aici acești oameni sunt o lume mică în marea lume de la Paris. Parisul nu-i place pe cei săraci și îi zdrobește în 24 de ore. Ceea ce urmează este o zi nebună în căutare de bani, iubire și de libertate...
Crima din strada Lourcine
Lenglumé şi Mistingue sunt vechi colegi de şcoală, care s-au văzut la o întâlnire a foştilor elevi. După o noapte de mahmureală nu-și amintesc nimic și, în urma găsirii unor obiecte în posesia lor și a citirii ziarului care anunță o crimă, cei doi ajung să creadă au comis amândoi îngrozitoarea faptă!
Familia Perrichon
Daniel şi Armand sunt doi tineri parizieni bogaţi.Ddin spirit de aventură şi de dragul unui pariu, își propun să cucerească amândoi mâna aceleiaşi domnişoare, Henriette, fata domnului Perichon. Trec prin multe peripeții datorate încurcăturilor şi gafelor domnului Perichon, care ajunge în situaţii limită şi ridicole, în măsură să îi compromită reputaţia şi chiar să-i pericliteze libertatea, situaţii rezolvate, în hazul tuturor şi împotriva voinţei sale, de către cei doi aspiranţi la condiţia de viitor ginere.
Femeia care şi-a pierdut jartierele
În îngesuiala răsturnării unui poştalion, o lenjereasă își pierde o jartieră. O găsește un raşchetar cam idiot aflat în drum către noul stăpân. Din întâmplare, stăpânul, trecut de prima tinereţe, îi face ochii dulci de la o vreme tocmai lenjeresei respective. De aici se nasc confuzii, situaţii comice.
Praf în ochi (La Poudre aux yeux)
Domnul și doamna Malineau duc o viață frumoasă și liniștită până cânde descoperă că fiica lor, Emmeline, e îndrăgostită de Frederic, un tânăr avocat. Sunt încântați de starea materială a tânărului și a familiei sale, dar sunt îngrijorați că ei ar putea fi considerați inferiori. Când viitorii cuscri – familia Ratinois – le fac o vizită, afișează un lux și o extravaganță pe care nu și le pot permite, aceeași atitudine fiind adoptată și de concurență. Situația se clarifică prin apariția unui unnchi bogat al lui Frederic, om bun și simplu, care îi va demasca pe toți, dar va și asigura banii pentru viitorul cuplu.
Micuţele păsărele
Nuntă cu bucluc
Pălăria florentină
Tânărului parizian Fadinard își face plimbarea de dimineaţă în afara oraşului, dar calul său mănâncă pălăria de paie a doamnei Beauperthuis, aflată în compania focosului ofiţer Emil Tavernis. Problema este că doamna Beauperthuis este soţia domnului Beauperthuis, iar Emil Tavernis este doar o persoană cu care doamna Beauperthuis îşi petrece timpul. Prin urmare, pălăria de paie trebuie recuperată rapid, lucru deloc simplu. O farsă plină de comic de situaţie, de moravuri, trădare, poveste de amor, iubire între doi tineri.

Optiuni vizualizare

Biografie Eugene Marin Labiche 

+2 2voturi

Eugene Marin Labiche

Eugene Marin Labiche s-a nascut la data de 5 mai 1815 in , Franta.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Eugene Marin Labiche

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele