Piese de Franz Kafka

5 vise
Scenariu teatral după „Procesul”, „Metamorfoza”, „O dare de seamă pentru o Academie”, „Verdictul” şi „Colonia penitenciară”
America
Despre experiențele trăite de rudele autorului care au emigrat în Statele Unite. Personajul principal este Karl Rossmann, un tânăr german de șaisprezece ani care a emigrat în Statele Unite la insistențele părinților, după ce a sedus (sau a fost sedus de) o servitoare. Este o critică a capitalismului și un studiu al conflictului dintre angajat și „exploatator” (mulți l-au interpretat în cheie marxistă), dar și o comedie picarescă, un imbroglio tragicomic în care inocentul și neinițiatul Karl Rossmann se lasă antrenat de personaje meschine și abrutizate.
Castelul (Das Schloß)
Traseul absurd al unui personaj denumit „K.”, care se luptă pentru a avea acces la autoritățile misterioase ale unui castel care guvernează un sat din motive necunoscute. Odată cu trecerea timpului, obiectivul lui de a ocupa o slujbă în cadrul „Castelului” se dovedește a fi din ce în ce mai departe de a se concretiza. Castelul, acest supra-personaj central al romanului, a rămas în literatura universală ca un simbol al birocrației alienante, care anihilează orice tentativă a omului de a da un sens propriei existențe.
Procesul (Der Prozeß) Fragment disponibil online
Plasat într-un fel de arest la domiciliu, lui Joseph nu i se spune de ce este acuzat și este lăsat să-și consume angoasele așteptării unui proces din care, în final, va afla că este vinovat din oficiu, că fost ales la întâmplare pentru ca mașinăria justiției să aibă ce procesa, nu e decât un reprezentant al maselor de vinovați care pot fi judecați oricând pentru orice vină.
O dare de seamă
Povestea plină de subînţeles a unei maimuţe umanizate forţat de către răpitorii ei. Textul polemizează pierderea umanităţii din om, respectiv a animalicului din maimuţă subliniind clar că fericirea şi libertatea adevărată îi sunt accesibile doar celei din urmă.

Optiuni vizualizare

Biografie Franz Kafka 

+5 5voturi

Franz Kafka

Franz Kafka s-a nascut la data de 3 iulie 1883 in Praga, Cehia.

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga.

Opere antume

Opinie (Betrachtung), 1913
Verdictul (Das Urteil), 1913
Fochistul (Der Heizer), 1913
Metamorfoza (Die Verwandlung), 1915
Colonia penitenciară (In der Strafkolonie), 1919
Un medic de ţară (Ein Landarzt), 1919
Prima durere (Erstes Leid) 1921

Opere postume:

Procesul (Der Prozess), 1925
Castelul (Das Schloß), 1926
America (Amerika), 1927
La construirea zidului chinezesc (Beim Bau der chinesischen Mauer), 1931
Scrisori către Felice (Briefe an Felice)
Scrisori către Milena (Briefe an Milena)
Jurnal (Tagebücher)


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Franz Kafka

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele