Saptamana premierelor

publicat:
25.09.08
in sectiunea:
trimite si altora
Saptamana premierelor
Dupa ani de absenta regizorul Theodor Cristian Popescu revine pe scena bucuresteana la Metropolis.

Trei autori un contemporan - Schimmelpfennig un clasic - Shakespeare un modern - Schwajda si trei regizori - Theodor Cristian Popescu Dragos Galgotiu si Alice Barb sunt gata sa-si primeasca publicul la Teatrul Metropolis unde incepe azi saptamana premierelor.
Frank si Claudia sunt pe cale sa se mute din casa in care au locuit timp de 19 ani. Totul e strans impachetat si in mare parte imbarcat pe vaporul aflat deja in larg. Andi fiul lor se pregateste si el sa-si ia ramas bun de la Tina prima lui dragoste iar despartirile par cat se poate de firesti pe fundalul verii tarzii. Pe neasteptate in casa aproape pustie isi face aparitia Romy Vogtlander o femeie necunoscuta care emite pretentii ferme asupra lui Frank in numele juramantului de iubire pe care cei doi si l-au facut in adolescenta. Ce valoare poate avea o iubire de-o vara in comparatie cu 20 de ani de casnicie? Sau cat poate cantari o promisiune fata de un contract? Veti afla onorand primele doua intalniri cu "Femeia din trecut" (foto) de Roland Schimmelpfennig programate sa aiba loc azi si maine. Piesa a fost tradusa de Victor Scoradet special pentru montarea lui Theodor Cristian Popescu si ii are in distributie pe: Lucian Pavel Lelia Ciobotariu Cristina Toma Conrad Mericoffer Andreea Boboc. "Femeia..." este o coproductie Metropolis si ProiectReplica in scenografia lui Mihai Pacurar miscarea scenica fiind semnata de Florin Fieroiu.

Dupa opt ani pretrecuti in SUA si Canada dupa ce au semnat anul trecut la Teatrul 74 din Targu Mures premiera pe tara cu "Geniul crimei" de George F. Walker regizorul si actrita sa fetis Cristina Toma revin pe o scena bucuresteana in postura care i-a consacrat - aceea de promotori ai dramaturgiei contemporane. Cu "Femeia din trecut" Lelia Ciobotariu si Lucian Pavel isi reiau si ei proiectele independente incepute cu ani in urma sub titulatura Fundatia Antigona in noul format numit ProiectReplica.
Nascut in '67 la Gottingen Roland Schimmelpfennig face parte dintr-o generatie prodigioasa de noi dramaturgi germani. O parte din succesul sau se datoreaza colaborarii cu regizorul Thomas Ostermeier directorul celei mai influente scene europene a anilor 2000 Schaubuhne am Lehniner Platz din Berlin. "Femeia din trecut" a fost scrisa la comanda Burgtheater din Viena in 2003. Premiera a avut loc un an mai tarziu la Wiener Akademietheater. In 2005 a fost prezentata la Royal Court Theatre iar ulterior si la Lyon Santiago de Chile Sydney New York Barcelona Paris Ljubljana Budapesta Moscova s.a. "Un autor contemporan important cum e Schimmelpfennig nu poate fi decat la locul lui in repertoriul unui teatru nou care isi cauta si isi cultiva un public" afirma Theodor Cristian Popescu aflat la prima sa montare pe o scena bucuresteana dupa mai bine de opt ani.
In penultima si ultima zi a lunii o alta premiera a Metropolis-ului iese la rampa: "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare avandu-l pe Dragos Galgotiu in tripla ipostaza: regizor scenograf si autor al coloanei sonore. Distributia: Marian Ralea Ionel Mihailescu Gabriel Spahiu Marian Ghenea Dan Astilean Lia Bugnar Tiberiu Almosnino Tudor Aaron Istodor Ada Condeescu Constantin Cojocaru Vanda Rotaru Vlad Logican Ioana Barbu Radu Iacoban Alin Grigore; costume: Maria Marinescu; coregrafia: Attila Bordas; animatia: Sabina Spatariu.
Pe 2 si 3 octombrie intra in scena violenta in familie. Spectacolul "Ajutorul" dupa "Imnul" de Schwajda Gyorgy pus de Alice Barb (in acelasi timp autoare a adaptarii a ilustratiei muzicale si al light design-ului) ii reuneste pe: Luminita Gheorghiu Mihai Constantin Ioana Anastasia Anton Diana Andreea Bocan si Dan Astilean; inregistrari audio - Corina Negritescu; scenografia - Sorina si Vladimir Iuganu.Autor: L.D.

Sursa:Ziua.net

Voteaza:
+1 1vot

Comentarii


stiri recente

Arhiva

sectiuni

vizualizeaza ca norisor / lista

  Aminteste-ti datele mele